latinica  ћирилица
15/04/2015 |  15:21 | Аутор: СРНА

Тегелтија: И даље блокирана средства из ИПА програма

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија рекао је да су и даље блокирана средства из ИПА програма за финансирање судија и тужилаца који раде на процесуирању ратних злочина.
Милан Тегелтија - Фото: СРНА
Милан ТегелтијаФото: СРНА

Тегелтија је данас на сједници Савјета навео да се до данас ништа значајно није десило када је ријеч о деблокади средстава.

Он је подсјетио да је друга транша средстава за процесуирање предмета ратних злочина за 2015. годину обустављена због застоја у реализацији буџетске подршке насталог неусвајањем Стратегије за реформу сектора правде у БиХ за период 2014-2018. година.

"Ово је горући проблем, јер је неиспуњењем услова за уплату друге транше угрожено даље процесуирање предмета ратних злочина, с обзиром на то да правосудне институције нису у могућности да исплате плате запосленима у оквиру пројекта и обезбиједе материјална средства потребна за ефикасно рјешавање ових предмета", навео је Тегелтија.

Указујући на незахвалну ситуацију у којој су се нашли запослени, Тегелтија је рекао да ВСТС, иако је потписник Стратегије, не може много да учини о овом питању.

"Поново ћемо се обратити Европској комисији да пронађу друге начине и присиле домаће политичаре да усвоје Стратегију", нагласио је Тегелтија.

На данашњој сједници Савјета представљен је и приједлог пројекта којим Велика Британија настоји ојачати капацитете ВСТС-а, а посебно његовог Секретаријата.

Амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард Фергусон рекао је да се његова земља сврстава међу оне који од 2004. године пружају највећу политичку и финансијску подршку Суду и Тужилаштву БиХ, у које су до сада уложили око седам милиона фунти.

"Ове године настављамо наш велики пројекат усмјерен на јачање управљања и организације Тужилаштва БиХ, да бисмо тужиоцима омогућили што ефикаснији рад на већем броју предмета", истакао је Фергусон.

Он је истакао да ефикасан сектор правде може омогућити стабилан и безбједан амбијент за домаће и стране инвестиције, те омогућити одржив економски раст.

"Процес реформе правосуђа не тече увијек без проблема. Структурални дијалог о правосуђу започет је да би се помогло БиХ да предвиди касније захтјеве у поступку придруживања ЕУ и почне са усклађивањем својих структура и надлежности са стандардима ЕУ", рекао је Фергусон.

Захваливши Великој Британији за досадашњу подршку, Тегелтија је нагласио да је најновији пројекат показао важност капацитета ВСТС-а у јачању правосуђа у БиХ.

"Од ВСТС-а се очекује да буде вођа у провођењу реформи. У фокусу је борба против свих видова криминала, за шта морамо ојачати наше капацитете, а овај пројекат ће у великој мјери томе допринијети", рекао је Тегелтија.

Савјет је данас разматрао и нацрт Годишњег извјештаја ВСТС-а за 2014. годину, чији је рок за достављање парламенту БиХ 1. мај.

Члан Савјета Горан Незировић сматра да је извјештај, у којем су наведени постигнути резултати, ипак морао бити више критички урађен.

Он је нагласио да су бројне афере током прошле и ове године знатно смањиле углед ВСТС-а, а у јавности пољуљале слику о раду правосуђа.

"Одређени резултати јесу постигнути, али у извјештају треба да буду наведене и слабости у раду, те назначене најзначајније активности у овој години", рекао је Незировић.

Он је истакао и да треба ојачати рад дисциплинског тужиоца, позабавити се казненом политиком, те да и даље треба указивати на то да Закон на сузбијању корупције још није адекватан и компатибилан са другим законима.

Члан Савјета Славо Лакић оцијенио је да су дискусије о овом извјештају начелне природе, јер нико није конкретно рекао у ком дијелу треба реаговати.

На сједници је договорено да чланови Савјета посредством амандмана до сутра понуде измјене извјештаја.

Сједница ВСТС-а рад наставља и сутра.