latinica  ћирилица
15/04/2015 |  15:49 | Аутор: СРНА

"Гугл" одбацио оптужбе из Брисела

Америчка компанија "Гугл" одбацила је данас оптужбе из ЕУ да је злоупотријебила доминантну позицију у области претраживања интернета.

Европска комисија такође је најавила планове за покретање одвојене противконкурентске истраге о "Гугловом" оперативном систему "андроид", који доминира на глобалном тржишту мобилних телефона.

"`Гугл` је можда у највећој употреби као претраживач и људи сада могу да пронађу приступ и информације на разне начине и оптужбе за наношење штете, како корисницима тако и конкурентима, показале су се претјераним", наводи се у саопштењу потпредсједник одјељења "Гугл серч" Амита Шингала.

У саопштењу се истиче да корисници интернета, да би дошли до жељене информације, сада имају много више избора него прије, захваљујући разним претраживачима, специјализованим услугама и све већој употреби друштвених медија.

У саоптшењу се додаје да, исто тако, корисници мобилних телефона могу да бирају интернет странице и апликације.

Потпредседједник инжењерског огранка "андроида" Хирошими Локхајмер инсистирао је на томе да је истоимени оперативни систем "био кључни играч у подстицају конкуренције и избора, смањења цијена и повећања избора за свакога на тренутно претрпаном тржишту са више од 18.000 уређаја".

"Захвални смо на успјеху `андроида` и схватамо да са успјехом долази и контрола, али није само `Гугл` имао користи од успјеха овог оперативног система. Модел `андроида` омогућиоје произвођачима да се такмиче са својим јединственим иновацијама. Фирме које се баве развојем софтвера могу да допру до великог броја корисника и изграде успјешне пословнице, а корисници имају избор без преседана по најнижим могућим цијенама", закључује Локхајмер.