latinica  ћирилица
15/04/2015 |  15:59 | Аутор: СРНА

Мектић-Вуд: Позитиван рад безбједносног сектора

Министар безбједности БиХ Драган Мектић и шеф Сектора унутрашњих послова и јавне безбједности у Делегацији ЕУ у БиХ Ричард Вуд позитивно су данас оцијенили досадашњи рад безбједносног сектора у БиХ.
Сарајево: Мектић и Вуд - Фото: СРНА
Сарајево: Мектић и ВудФото: СРНА

Саговорници су сагласни да је овај сектор у претходном периоду био лидер у испуњавању европских циљева, што је препознато у посљедњем извјештају Европске комисије о напретку БиХ.

Током разговора је констатовано да пред безбједносним сектором стоје још велике обавезе, имајући у виду опредијељеност БиХ да током мандата садашњег Савјета министара поднесе кредибилну апликацију за чланство у ЕУ.

Мектић је истакао да ће кроз руковођење Министарством, али и кроз Савјет министара БиХ, настојати "отклонити блокаде које су довеле до значајног заостајања БиХ за земљама региона у овом процесу".

С тим у вези, изразио је пуну опредијељеност за наставак сарадње и јачања односа са земљама ЕУ, региона, али и полицијским и правосудним институцијама у БиХ, саопштено је из Министарства.

Током састанка Мектић је изразио подршку јачању капацитета Тужилаштва БиХ, те указао на проблем недостатка новца за формирање засебних одјељења која би се бавила питањем корупције и тероризма.

"Желимо да постигнемо конкретне резултате у борби против корупције и тероризма, те сматрамо да је, поред полицијских агенција, од круцијалне важности постојање адекватних капацитета и у правосудним институцијама", рекао је Мектић.