latinica  ћирилица
15/04/2015 |  15:59 | Аутор: СРНА

Весна Пусић у посјети БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и бошњачки члан Предсједништва Бакир Изетбеговић истакли су у разговору са министром иностраних и европских послова Хрватске Весном Пусић важност нове иницијативе ЕУ и њеног усвајања, те потврде опредијељености БиХ за интеграције у ЕУ.
Весна Пусић у Сарајеву - Фото: СРНА
Весна Пусић у СарајевуФото: СРНА

 Истакнута је и важност почетка друге фазе и креирање агенде за провођење иницијалних реформских мјера.

Саговорници су изразили наду да ће процес европских интеграција БиХ постати покретачка снага у провођењу свих неопходних реформи које воде ка пуноправном чланству БиХ у ЕУ, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Разговарано је о процесу интеграције БиХ у ЕУ, те о усвојеној заједничкој изјави о опредијељености политичких лидера у БиХ за предузимање неопходних реформи у оквиру процеса приступања БиХ Унији, као и о даљем току провођења заједничке изјаве.

Посјета Пусићеве припрема је за радни доручак министара иностраних послова ЕУ и представника БиХ који ће бити одржан 20. априла у Луксембургу, пред састанак Савјета за опште послове ЕУ на којем ће бити разматрана Одлука о објављивању Споразума о стабилизацији и придруживању са БиХ.

Пусићева је рекла да влада велико интересовање министара ЕУ за овај састанак и да је пред БиХ прилика да крене активније путем ЕУ, а да ће Хрватска наставити да подржава БиХ на њеном европском путу.

Иванић и Изетбеговић захвалили су Влади Хрватске и Пусићевој лично за допринос активностима у вези са креирањем посебног приступа ЕУ према БиХ. У разговору о регионалној сарадњи наглашен је значај који БиХ придаје унапређењу односа са сусједима и истакнуто да БиХ и Хрватска његују добре и пријатељске билатералне односе, те сарадњу на регионалној основи.

У име хрватског члана Предсједништва БиХ Драгана Човића састанку је присуствовала савјетник Тонка Крешић.

Звиздић-Пусић: СМ БиХ фокусиран на провођење реформи

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић информисао је министра спољних и европских послова Хрватске Весну Пусић да је СМ БиХ фокусиран на провођење социоекономских реформи с циљем побољшања пословне климе у БиХ како би се олакшало пословање и отварала нова радна мјеста.

Он је рекао да су планирани реформски захвати компатибилни са системским реформама које се од БиХ очекују у европским интеграцијама, саопштено је из Савјета министара.

Звиздић је нагласио да постоји и потпуна сагласност свих политичких субјеката у погледу евроатлантских интеграција БиХ.

Звиздић-Пусић: СМ БиХ фокусиран на провођење реформи (Фото: Срна)

Он је рекао да је за БиХ од изузетне важности пренос искустава и правне тековине да би се процес придруживања учинио што проходнијим. Звиздић је захвалио за подршку Хрватске европском путу БиХ.

Пусићева је рекла да су евроатлантске интеграције БиХ заједнички интерес обје земље и да ће Хрватска континуирано подржавати БиХ у њеним европским и НАТО аспирацијама и додала да ЕУ очекује позитивне помаке у БиХ и да је веома битно да БиХ покаже институционалну кредибилност у процесу придруживања.

Хрватска организује "Доручак пријатеља БиХ"

Министар иностраних послова Хрватске Весна Пусић информисала је данас у Сарајеву чланове колегијума оба дома Парламентарне скупштине БиХ о иницијативи Хрватске да у понедјељак, 20. априла, организује "Доручак пријатеља БиХ".У саопштењу Парламентарне скупштине БиХ наводи се да ће током састанка бити ријечи о напретку и даљим корацима које БиХ има намјеру да предузме на путу ка чланству у Европској унији.

Истичући важну улогу коју је Хрватска имала у процесу уобличавања и усвајања нове европске иницијативе за БиХ, Пусићева је рекла да предстојећи састанак представља изузетну шансу да БиХ буде стављена у фокус свих чланица ЕУ, коме ће, осим чланова Предсједништва БиХ, присуствовати 20 шефова дипломатије земаља ЕУ.

Црнадак-Пусић: Идуће седмице формално активирање ССП-а

Пусићева је најавила да би на сједници Савјета за опште послове ЕУ већ сљедеће седмице или наредног мјесеца за БиХ могао бити формално активиран Споразум о стабилизацији и придруживању, који је један врста генералне пробе за преговоре о чланству у ЕУ.

Она је након састанка са министром иностраних послова БиХ Игором Црнатком истакла да ССП траје и кад преговори о чланству почну, односно сви услови који су у ССП саставни су дио преговора.

Црнадак-Пусић: Идуће седмице формално активирање ССП-а (Фото: Срна)

Она сматра да је новим приступом ЕУ према БиХ отворена прилика да БиХ напредује ка чланству у Унији реформама које су изводиве.

"Дуго су неким предуслови који су постављени пред БиХ били такви да је било тешко претпоставити да они могу бити испуњени као предуслови. Они могу да буду саставни дио процеса, али не предуслови за почетак процеса. Нови приступ омогућио је да процес започне", сматра Пусићева.

Она је истакла да је једна од кључних карактеристика новог приступа да неке од тема структурног уређења БиХ треба оставити за касније и започети са економским и социјалним темама, са оним темама о којима се релативно брзо може постићи успјех и резултат и кроз то створити предуслове за разговор касније о другим темама.

Говорећи о трговинским односима између двије земље, она је нагласила да постоји Споразум о традиционалној трговини који је саставни дио ССП-а.