latinica  ћирилица
15/04/2015 |  18:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Украјина: Економија у кризи, потребан Маршалов план

Да би се опоравила привреда Украјине, која је сада на само 65 одсто нивоа из 1991. године, потребна јој је једна врста Маршаловог плана ЕУ.
Привреда - пад - Фото: илустрација
Привреда - падФото: илустрација

Бечки економски институт у анализи "Како стабилизовати украјинску привреду", предлаже да се Украјини отпише већи дио дуга.

"Под актуелним условима су изгледи украјинске привреде веома лоши", констатовао је Михаел Ландесман, коаутор студије.

Привреда Украјине ће се и ове године, како кажу, смањити за даљих пет одсто, и истовремено се може очекивати раст потрошачких цијена за 41 проценат.

Јавно задужење је прошле године порасло са 38,8 на 70,2 одсто бруто домаћег производа, а ове године ће даље расти на 115 одсто, те идуће на 125 процената, указује институт.

Годишњи губици Украјине, само на основу прекида економских односа са Русијом се процењују на око 33 милијарди долара.

Русија је и даље најважнији трговински партнер Украјине и због тога, поред подстицаја интеграције са ЕУ, биће потребно да се трговински односи са Русијом и Евроазијском трговинском унијом, уз помоћ трилатералних преговора, обнове, препоручује се у анализи.

ЕУ од власти у Кијеву мора затражити смањење војних издатака у корист социјалних издатака и јавних инвестиција, додаје Институт, указујући да би требало да Запад прати посљедице мјера за стабилизацију, које се тренутно спроводе као дио програма ММФ, како би се спријечило да потребна подршка реформама буде онемогућена.