latinica  ћирилица
15/04/2015 |  18:17 | Аутор: БЕТА

Пољска: Мање хистерије око "Ноћних вукова"

Шеф пољске дипломатије Гжегож Схетина апеловао је на пољске медије да смире медијску хистерију око проласка руских мотоциклиста Ноћних вукова.

Према његовим ријечима то је политичка провокација.

"Да ли ће бити пуштени у Пољску? Да. Као што сам рекао, Пољска је правна држава и гранична стража и цариници одлучују да ли ће ови или они учесници ове или оне вожње бити пуштени", рекао је Схетина на конференцији за новинаре у Варшави.

Пољски министар иностраних послова упозорио је да ко год жели може да посјети Пољску али да свакако мора да поштује пољске законе.

"Ту идеју оцјењујем као политичку провокацију којом су врло спремно почели да се баве пољски медији. И чудим се помало, зато што је таква била наруџбина и од почетка то изгледа као политичка провокација", рекао је Схетина.

Шеф пољске дипломатије апеловао је на медије да не хистеришу и не насједају на провокације зато што тиме иду на руку онима у Москви и другдје који не желе Пољској добро.

Руски мотоциклисти одлучили су да у оквиру прослава 70. годишњице краја Другог свјетског рата 25. априла крену у вожњу од Москве преко Бјелорусије, Пољске, Словачке, Чешке и Аустрије у Берлин куда ће стићи 9. маја и обиђу путем гробља руских војника који су заједно са осталим црвеноармејцима положили животе ослобађајући од Хитлерових нациста источну Европу.

 

И поред читаве тензије која се подигла око тога што ће "Ноћни вукови" проћи кроз Пољску, премијерке Копач и шефа пољске дипломатије који се противе томе, дио клубова пољских мотоциклиста побунио се против захтјева да се не допусти да руски мотоциклисти "Ноћни вукови" прођу кроз Пољску на путу за Берлин.

У Пољској гдје њихов пролазак изазива највеће контроверзе и протесте, мјењају првобитну трасу и најавили су посјету Музеју у некадашњем највећем нацистичком концентрационом логору Аушвиц Биркенау, како би подсјетили да је логор ослободила Црвена армија.

Знатно мање емоција изазива тријумфална вожња Ноћних вукова у Чешкој и Словачкој.

И у тим земљама међутим, супростављене групе Чеха и Словака преко друштвених мрежа позивају или на подршку, јер вјерују да је вожња патриотска и пошта палим совјетским војницима, или на ометање, јер сматрају да "Путинови мотоциклисти" долазе да демонстрирају силу и провоцирају.