latinica  ћирилица
15/04/2015 |  18:34 | Аутор: СРНА

Манивал: БиХ није постигла довољан напредак

Комитет за спречавање прања новца Савјета Европе /Манивал/ донио је данас одлуку да БиХ упути на Групу за ревизију међународне сарадње /ИЦРГ/ због недовољног напретка у усвајању амандмана на Закон против прања новца, саопштено је из Стразбура.
Манивал - Фото: илустрација
МанивалФото: илустрација

У саопштењу се истиче да је Савјет Европе обновио своје саопштење о БиХ.

У априлу 2011. године, Манивал је позвао БиХ да развије јасан акциони план као одговор на њихов трећи извјештај из 2009. године о узајамној процјени да би се отклонили главни утврђени недостаци.

Упркос усвајању акционог плана 2011. године БиХ није постигла довољан напредак.

Због тога је Манивал објавио саопштење 1. јуна 2014. године, који је од тада ревидиран како би се нагласио постигнути напредак, у који спада и усвајање измјена Закона о превентивним мјерама.

На пленарној сједници Манивала у децембру 2014. године донесена је одлука да ће, уколико не буде постигнут довољан напредак, у априлу 2015. године бити покренут наредни корак из Процеса за поштовање регулатива.

На пленарној сједници, која се одржава од 14. до 17. априла поздрављено је усвајање амандмана на Закон у дијелу који се односи на финансирање терористичких активности, али други амандмани Кривичног закона остају спорни и нису објављени ни подзакони.

- Узимајући наведено у обзир, на пленарној сједници покренут је четврти корак у Процесу повећања поштовања регулатива /ЦЕП/, чиме је предвиђено упућивање на ИЦРГ, истиче се у саопштењу.

Манивал тражи од БиХ да, што је прије могуће оконча законодавни процес, након чега ће размотрити уклањање објављеног саопштења.