latinica  ћирилица
15/04/2015 |  20:54 | Аутор: Б92

Шта је право питање за Путина?

Владимир Путин одржаће свој 13. маратон питања и одговора који се догађа од 2001. и његов циљ је да гледаоцима пружи одговоре на најактуелнија дешавања.

Емисије су углавном фокусиране на домаћу политику, а предсједник подноси извјештај о успјесима владе и проблемима с којима се суочава. Међутим, повремено коментарише и међународни положај Русије, лични живот, па чак и филозофске теме.

Најдужи програм до сада трајао је четири сата и 47 минута, а неријетко је Путин демонстрирао свој помало оштар хумор.

Раша Тудеј присјећа се десет најнезаборавнијих тренутака у досадашњим емисијама:

Путин као добра вила

Проблеми Руса који су највише привлачили Путинову пажњу, обично су они лични или локални, а такви су одувокек били дио шоуа. Повремено је Путин чак играо улогу добре виле и испуњавао жеље дјеци која га зову.

Прва таква епизода догодила се 2002. када је дјевојчица из далекоисточног града Биробиџана питала предсједника зашто су градске власти поставиле вјештачку новогодишњу јелку на главном тргу, умјесто природне.

- Искрено, не знам шта се десило. То је врло чудно, нарочито у вашој регији..., рекао је Путин додајући да ће гувернер области, који је игром случаја тог дана славио рођендан, себи и цијелом граду поклонити праву јелку.

Супруга – чувар интернета

У истој емисији, Путин је изнио неколико детаља из личног живота, што иначе избјегава да чини. Питање је било да ли његове ћерке проводе много времена на интернету. Он је рекао да проводе и да мисли да не би требало да то раде толико често.

- Моја супруга све то организује на оптималан начин и врло ефектно. Она прави шифре и ако их не унесе, нико од нас не може приступити интернету, објаснио је Путин. Додао је да његова, сада бивша, супруга Људмила ни њему не открива шифре.

Фројдовска омашка

Иако искусан говорник, Путин понекад умије да направи спектакуларан гаф. Он је 2010. говорио против платформи за суочавање противника током предизборне кампање у Украјини, тврдећи да неки политичари могу да користе “антируске и ционистичке слогане“.

Из Кремља је касније објашњено да је предсједник мислио на антисемитске, а не ционистичке слогане.

Ипак, “најпродуктивнија“ година, када је ријеч о питањима и одговорима, била је 2006. Путин је током емисије рекао да “Русија ником не треба“, умјесто да “Русија ником није дужна“, обећао да ће “задржати јаз између примања богатих и сиромашних“, умјесто да каже да ће га смањити и иронично констатовао да је Грузија добровољно постала дио Руске Федерације, док је та земља заправо тражила да постане дио Русије онда кад је она била царевина, крајем 18. вијека.

Ко ће јурити издајнике?

Путинова концентрисаност на излагање и репутација прорачунатог играча у свијету политике неким људима је доказ да он никад не дозвољава емоцијама да утичу на његове поступке. Сам предсједник је рекао да је сузбијање осјећања и расуђивања неопходно за јавне службе.

Ипак, повремено је показивао праву експлозију емоција, као што је то случај 2010. када је говорио о томе да ли би послао убице на издајнике.

То се догодило недуго након што је САД разоткрила и протјерала 10 руских шпијуна, а медијску пажњу нарочито је заокупљала млада и атрактивна Ана Чапман.

Шпијунски круг прекинуо је други руски специјални агент, који је Америци пренио све што је знао о својим колегама. Путин, који је и сам био дио безбедносне агенције, похвалио је човјека и жену који су били укључени у акцију.

- Агенти безбједности жртвују своје животе за домовину. Они морају да уче страни језик као матерњи, да се раздвоје од својих породица, немају могућност да иду кући, па чак ни да сахране најближе. Само размислите о томе, рекао је Путин.

“А онда тај кретен изда те људе. Како ће живјети с тим? Како ће својој дјеци погледати у очи, та свиња?“, рекао је он. “Каквих год да је 30 сребрењака добио за то, задавиће се њима“.

Међутим, додао је да Русија неће поступати у совјетском стилу нити слати убице на људе одговорне за разоткривање шпијуна. Његов или њен егзил су довољна казна, рекао је Путин.

Разговори са Сноуденом

Путин се у неким приликама чак шалио на рачун своје прошлости у КГБ. Прошле године је о томе причао са Едвардом Сноуденом, ком је загарантован азил у Русији, пошто је разоткрио програм електронског надзора САД на свјетском нивоу. Он је био један од особа које су постављале питања Путину путем телелинка.

- Господине Сноуден, ви сте бивши агент; и ја сам био у безбједносној служби. Хајде да говоримо професионалним језиком, рекао је Путин на питање да ли је Русија имала сличне програме за прикупљање података.

Предсједник је рекао да Русија нема ни правни оквир ни жељу да проводи исту количину ресурса шпијунирајући комуникацију других људи, као што је то случај са САД.

Деца у Ламборгинијима

Саркастични коментари су Путинов заштитни знак, а емисије питања и одговора дају му много могућности да покаже своју духовитост.

Он је 2009. “поткачио“ богате Русе, чија су дјеца изазвала несрећу на швајцарским путевима, утркујући се брзим спортским аутомобилима.

- У совјетско доба, неки људи су се хвалили богатством показујући златне зубе, по могућности секутиће. Ламборгинији и слична скупа возила су као ти зуби. Ти људи који блебећу о свом богатству, нарочито онда када милиони Руса живе релативно сиромашним животом, нису ни по чему другачији од ових што се хвале златним зубима, рекао је Путин.

Руски медвед у Тајги

С времена на вријеме Путин се служио сличним метафорама да опише неке политичке теме. Прошле године упоредио је Русију са медведом који живи у сибирским шумама, чува своју земљу, а да притом не тражи ништа заузврат.

- Они неће да оставе медведа на миру, рекао је он мислећи на неке стране земље које према његовом мишљењу подривају утицај Русије.

- Они ће увијек жељети да га ставе у ланце. А када га свежу, ишчупаће му зубе и канџе. Говорећи данашњим језиком, извешће нуклеарно одвраћање. Чим се то деси, медвјед више ником неће бити потребан. Препарираће га и ставиће своје шапе на тајгу. Чули смо изјаве Западних званичника о томе да није фер што је Сибир у власништву Русије, рекао је он.

Касније је коментарисао да ли би Русија тражила враћање Аљаске, која је била дио Руског Царства, прије него што је продата САД.

- Фајна Ивановна, драга моја, шта ће вама Аљаска?, питао је Путин старију жену, која је то питање поставила.

- Ми смо земља на сјеверу. Седамдесет одсто наше територије је на сјеверу или екстремном сјеверу. И Аљаска је хладна. Хајде да се не заносимо.

Ко жели Путинов посао?

Један човјек је 2009. предложио да он преузме Путинов посао, тада премијера земље. Рекао је да би дозволио Путину да напусти политику и ужива у животу.

- Нећеш то доживјети, рекао је Путин. - Али, ако неко осјећа потребу да ради, можемо понудити посао.

Сенатор Мекејн је полудио

Повремено Путин претјера у критиковању. Оптужио је неке чланове руске опозиције да су гладни моћи и новца, сугерисао да је бивши нафтни тајкун наручио поједина убиства, па чак изјавио да је амерички сенатор Џон Мекејн “полудио“ током заробљеништва у Вијетнамском рату.

- Мекејн је био ратни заробљеник у Вијетнаму и био је затворен - не у ћелију, него у јаму. Сједио је тамо неколико година. Свако би полудио од тога, рекао је он коментаришући Мекејнову изјаву да Путин може окончати свој живот као што је и Гадафи.

Иначе, лидер Либије брутално је убијен од стране побуњеника, након НАТО бомбардовања.

- Мекејн се борио у Вијетнаму . Вјерујем да је имао довољно крви цивила на својим рукама. Да ли не може да живи без таквих ужасних сцена, као што је масакрирање Гадафија?, рекао је Путин.

"Пијано" пропитивање

У можда и најчуднију епизоду , 12. питања и одговоре, укључио се и новинар из провинције и тражио Путинову подршку за локалне произвођаче безалкохолних пића.

Пошто је притом “заплитао“ језиком, многи гледаоци су закључили да је био пијан.

Услиједила је права поплава саркастичних коментара, када је на интернету пронађена реклама за произвођача пића за ког је новинар лобирао. Реклама је била у најмању руку скандалозна и укључивала дјевојке у топлесима.

Међутим, шале на интернету о “пијаном новинару“ и “порнографској реклами“ убрзо је ућуткао послодавац човјека који се укључио у програм и открио да је новинар заправо преживио два шлога, због чега отежано говори.

За пиће је од тада чуо цијели свијет, а у плану је ове године извоз у Њемачку и још неке европске земље.