latinica  ћирилица
16/04/2015 |  07:54 | Аутор: СРНА

НС РС о Закону о експропријацији (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама Закона о експропријацији. Дефинисан је нови рок за подношење захтјева ранијег власника експроприсане непокретности за поништење правоснажног рјешења, ако нису завршени знатнији радови на том објекту. Умјесто три, рок је продужен на десет година.
Сједница Народне скупштине Републике Српске - Фото: Screenshot
Сједница Народне скупштине Републике СрпскеФото: Screenshot

21.17 Споразум о стабилизацији и придруживању БиХ и ЕУ у 2014. години није ступио на снагу због непровођења одлуке Европског суда за људска права у случају "Сејдић-Финци против БиХ", наводи се у информацији о обавезама које за БиХ и Републику Српску проистичу из процеса придруживања ЕУ.

У информацији се истиче да су, према оцјени ЕУ, кршене одредбе овог споразума којима је дефинисана обавеза поштивања Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

Тежиште Привременог трговинског споразума, између осталог је постепена либерализација трговинских односа између уговорних страна, са крајњим циљем успостављања зоне слободне трговине до 1. јануара 2013. године, додаје се у информацији.

Сједница НС РС биће настављена сутра разматрањем извјештаја о раду МУП-а РС за прошлу годину. Посланици ће разматрати и информацију о реализацији Стратегије развоја образовања РС од 2010. до 2014. године, те информацију о остваривању права избјеглица, расељених лица и повратника.

Биће разматрана и информација о реализацији основа Програма социјалног збрињавања радника за 2014. годину.

Наставак сједнице заказан је за 10.00 часова.

20.50 НС РС размотрила је извјештај о провођењу Акционог плана за унапређење положаја жена на селу у РС до 2015. године, за 2014. годину, који је највећим дијелом остварен у погледу унапређења економског положаја жена на селу.

У извјештају се наводи да је највећи ниво реализације Акционог плана у 2014. години остварен кроз повећан обим финансирања за предузетничке активности, пласман средстава по кредитним линијама и јачање капацитета жена на селу за предузетничке активности.

Акциони план до 2015. године значајно доприноси повећању информисаности жена о могућностима кориштења средстава за пољопривреду и рурални развој, стицању знања потребних за припрему апликације и већој доступности извора финансирања за предузетничке активности жена на селу у односу на ранији период.

У извјештају се указује на потребу интензивирања активности на промоцији Закона о развоју малих и средњих предузећа Републике Српске, припреми и провођењу програма подршке за обуке, побољшање приступа финансирању и удруживању предузетница.

Евидентан је напредак у повезивању и умрежавању удружења жена на селу и јачању њихових капацитета, што потврђује континуитет активности Мреже за побољшање положаја жена на селу и провођење пројеката за унапређење положаја жена на селу на локалном нивоу.

Акциони план треба користити као могућност за регионалну и прекограничну сарадњу и аплицирање на међународне фондове за будуће пројекте, закључује се у овом извјештају.

20.40 НС РС размотрила је извјештај о реализацији програма рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица у 2014. години у коме се наводи да је за те намјене издвојено 7.585.414 КМ.

Помоћник министра за избјеглице и расељена лица Српске Драго Вулета навео је да су основни циљеви ресорног министарства били наставак обнове и реконструкције стамбених јединица и инфрастуктуре за потребе повратника.

Он је нагласио да се радило и на реинтергацији и интеграцији расељених лица стимулацијом орживог повратка.

НС РС размотрила је и информацију о одлукама о помиловању у 2014. у којој се наводи да је предсједник Српске Додик помиловао Адила Дудаковића и Драгана Станојловића. Дудаковић је био осуђен због оштећења туђе ствари, а Станојловић због утаје пореза и доприноса. /наставиће се

20.10 НС РС размотрила је годишњи извјештај омбудсмана за дјецу за 2014., у којем се констатује да је заустављен даљи пораст броја пријава угрожавања права дјеце.

Образлажући овај извјештај омбудсман за дјецу РС Нада Граховац рекла је да се и поред ове констатације и даље ради о великом броју пријава, које се најчешће односе на центре за социјални рад и васпитно образовне установе.

Она је рекла да се у пријавама институцији најчешће указује на угроженост дјеце у поступку прекида брачне и ванбрачне заједнице, неадекватну заштиту од различитих облика насиља, различита питања неостваривања њихових права у образовном систему, тешке услове у којима дјеца одрастају, тешке и ријетке болести са којима се годинама боре.

Граховчева је истакла да најчешћи пропусти у раду надлежних на које се пријавама указује, а који имају јавно овлаштење и воде поступке и доносе одлуке у остваривању права дјеце и њиховој заштити односе се на изостанак адекватне реакције надлежних.

- На другом мјесту су пријаве којима се указује на повреде права дјетета донесеном одлуком, истакла је Граховац.

Она очекује да ће до краја године бити усвојене измјене Кривичног закона РС у смислу да закон спријечи сваку могућност да починиоцу којем буде изречена затворска казна од једне до двије године буде ублажена олакшавајућим околностима, те да починилац може да ради са дјецом по било којем основу.

19.30 НС РС размотрила је извјештај Правобранилаштва РС о раду у 2013. години у коме се наводи да је у раду било 72.179 предмета.

Главни правобранилац РС Слободан Радуљ истакао је да је ријешено 20.883 предмета, а да је неријешено њих 51.296.

- Предмети који се односе на парнични, ванпарнични управни, извршни и кривични поступак налазе се у раду код надлежних судова и државних органа, тако да њихово рјешавање зависи од ефикасности рада тих институција, рекао је Радуљ, представљајући извјештај.

Он је нагласио да су најзначајнији и најбројнији у раду парнични предмети.

- У 2013. години укупно је у раду био 15.361 парнични предмет. Ријешена су 4.343 предмета, док их је неријешено 11.018, додао је Радуљ и навео да је у порасту број парничних предмета.

 18.50 Рад и дјеловање Суда и Тужилаштва БиХ генеришу међунационалну мржњу и нетрпељивост и не доприносе суживоту и помирењу у БиХ, наводи се у извјештају одбора Народне скупштине Српске за безбједност и за борачко-инвалидску заштиту.

У извјештају ових одбора, који је размотрила Народна скупштина РС, изражено је незадовољство радом Суда и Тужилаштва БиХ, као и радом Агенције за истраге и заштиту БиХ на случајевима ратних злочина.

Тужилаштво БиХ до сада, и поред поднесених извјештаја о почињеном кривичном дјелу ратног злочина, није подигло оптужнице за многобројне злочине почињене над српским становништвом у БиХ, наводи се у извјештају.

Тужилаштво и Суд БиХ имају дискриминаторски однос према припадницима српског народа кроз квалификације кривичних дјела с обзиром на то да се само Срби оптужују и осуђују за најтежа кривична дјела која подразумијевају колективну одговорност, док се Бошњаци оптужују и осуђују за лакша кривична дјела која подразумијевају индивидуалну одговорност и изричу им казне у вишеструко краћем трајању.

У извјештају се истиче да Тужилаштво и Суд настављају са ретроактивном примјеном Кривичног закона БиХ, те да се Народној скупштини предлаже да захтијева ревизију свих пресуда донесених ретроактивном примјеном закона и да се приликом обнове поступка лицу укине мјера даљег издржавања казне.

НС РС захтијева од правосуђа БиХ да процесуира ратне злочине које је над српским становништвом починила регуларна војска Хрватске, као и досљедну примјену Протокола о сарадњи са Хрватском, наводи се у извјештају скупштинских одбора за безбједност и за борачко-инвалидску заштиту.

Министар правде РС Антон Касиповић сматра да је јасним позиционирањем и принцијелним ставом Српске у наставку структуралног дијалога о реформи правосуђа у БиХ, те одговорношћу свих у институцијама Републике Српске и БиХ могуће "корак по корак" исправљати вишегодишње нелогичности и неправду у овој области.

17.05 Поподневни дио сједнице Народне скупштине Републике Српске почео је разматрањем Извјештаја Одбора за безбиједност и Одбора за борачко-инвалидску заштиту о одржаној заједничкој тематској сједници под називом “Рад тужилаштва и Суда БиХ и других институија по питању процесурања ратних злочина”.

14.52 Предсједник НС РС Недељко Чубриловић изјавио је данас да би у овој години ова законодавна институција требало да разматра 169 аката.

Представљајући Приједлог програма рада Народне скупштине Републике Српске за ову годину, Чубриловић је подсјетио да је у прва три мјесеца усвојено више аката у законодавном и тематском дијелу.

- У другом кварталу предвиђено је разматрање 31 закона и 31 материјал у тематском дијелу, док је у трећем кварталу предвиђено 17 закона и 18 материјала у тематском дијелу, рекао је Чубриловић и навео да је у четвртом кварталу ове године предвиђено разматрање 30 закона и 19 аката у тематском дијелу.

Шеф Клуба посланика ДНС-а Споменка Стевановић истакла је да је у овој години важно доношење новог закона о раду.

Посланик СРС РС Миланко Михајилица предложио је да у овој години буде донесен закон о предсједнику Републике Српске.

Сједница Народне скупштине Републике Српске, након редовне паузе, биће настављена у 17.00 часова.

 Рок захтјеву за поништење рјешења о експропријацији 10 година 

Нацртом закона о измјенама Закона о експропријацији дефинисано је да се рок за подношење захтјева ранијег власника експроприсане непокретности за поништење правоснажног рјешења о експропријацији, повећава са три на десет година, уколико нису извршени знатнији радови на том објекту.

Законским рјешењима, које је размотрила Народна скупштина Републике Српске, прецизирано је да се против акта о утврђивању општег интереса може покренути управни спор.

Нацртом законских рјешења обезбијеђена је заштита власничких права кроз жалбени поступак. Разлози за доношење овог закона садржани су у обавези усклађивања са одлукама Уставног суда Републике Српске.

НС РС  размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама закона о судовима Српске, којим је предвиђено оснивање окружног суда и окружног привредног суда у Приједору.

Министар правде РС Антон Касиповић рекао је да се овим нацртом закона врши усклађивање са законима о граду Бијељина, Приједор, Добој, Требиње и законом о оснивању општине Станари. Појаснио је да се нацртом закона утврђује мјесна надлежност основних судова, с обзиром на то да су ови градови до ступања на снагу предметних закона имали статус општина.

Посланици ће разматрати и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о обновљивим изворима енергије и ефикасној когенерацији.

На сједници ће бити разматран Приједлог програма рада Народне скупштине РС за ову годину и извјештај Министарства унутрашњих послова Републике Српске за прошлу годину.

ВИШЕ СРЕДСТАВА ФОНДУ ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

 Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о обновљивим изворима енергије и ефикасној когенерацији предвиђено је да се, умјесто досадашњих пет одсто, Фонду за заштиту животне средине и енергетску ефикасност уплаћује 10 одсто од прикупљених средстава за подстицање производње електричне енергије.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић истакао је да се законским рјешењима, које је парламент Српске данас размотрио, жели допринијети остваривању циљева који се односе на уштеде у потрошњи енергије у Српској.

"Трошкове рада оператора система подстицаја, на бази оправданих трошкова, утврђује Регулаторна комисија у поступку утврђивања висине накнаде за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора и у ефикасној когенерацији", рекао је Ђокић, образлажући измјене законских рјешења.

НС РС размотрила је и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити од насиља у породици којим се прописује могућност изрицања казне затвора учиниоцима који понове радњу насиља у породици.

Министар породице, омладине и спорта РС Јасмина Давидовић нагласила је да захтјев за покретање прекршајног поступка за радње насиља у породици могу да поднесу полиција, оштећени и други овлаштени органи у складу са законом којим се прописују прекршаји.

Она је, образлажући измјене законских рјешења, навела да су прекршајне санкције за заштиту од насиља у породици казне, мјере упозорења, заштитне и васпитне мјере.