latinica  ћирилица
16/04/2015 |  08:23 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕП позвао Турску да призна геноцид над Јерменима

Европски парламент позвао је Турску да искористи стогодишњицу од масакра над Јерменима које је починила током Отоманског царства у Првом свјетском рату и "призна геноцид" чиме би помогла у помирењу два народа.
Европски парламент - Фото: архив
Европски парламентФото: архив

Парламентарци су великом већином гласали уза резолуцију којом се подстиче Турска да искористи стогодишњицу и призна геноцид над Јерменима и да на тај начин утре пут истинском помирењу између турског и јерменског народа.

Анкара се, такође, позива да отвори архиве и прихвати своју прошлост, а Јерменија и Турска да искористе постојеће примјере успјешног помирења између европских народа.

ЕП је 1987. године убиство Јермена током Првог свјетског рата прогласио геноцидом - термин који је употребио папа Фрањо у недјељу револтирајући Анкару која одбија да прихвати "екстремни термин", мада су европски парламентарци поздравили потез поглавара Римокатолицке цркве, пренијела је агенција АФП.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је у сриједу да ће Турска занемарити гласање ЕП о масовном убиству Јермена.

"Какву год одлуку Европски парламент заузме о тврдњама о геноциду Јермена, то ће ући на једно уво и изаћи на друго", рекао је Ердоган на конференцији за новинаре на аеродрому у Анкари прије одласка у званичну посјету у Казахстан. Ердоган је казао да не постоји могућност да остане "мрља, сјенка названа 'геноцид' на Турској", пренијела је агенција Ројтерс.

Око 100.000 Јермена и даље живи у Турској укључујући оне који су турски грађани и оне који нису и са њима никада није лоше поступано, истакао је Ердоган.

Јерменска дијаспора тврди да је 1,5 милиона припадника тог народа убијено између 1915. и 1917. године, током распада Отоманског царства и да су дуго радили на томе да међународна заједница масакр назове геноцидом.

Турска одбацује такве оптужбе и тврди да су Јермени изгинули у грађанском рату када су се побунили против Отоманског царства и стали на страну руских трупа када је погинуло између 300.000 и 500.000 припадника тог народа и исто толико Турака.