latinica  ћирилица
16/04/2015 |  08:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Изасланик УН за Јемен поднио оставку

Мировни изасланик Уједињених нација за Јемен Џамал Беномар поднио је оставку на ту функцију пошто је изгубио подршку земаља из Персијског залива, саопштиле су данас УН.
УН - Фото: REUTERS
УНФото: REUTERS

Тај марокански дипломата је био специјални изасланик генералног секретара УН Бан Ки Муна за Јемен од 2012. године, пренела је агенција АФП.

Беномар је "изразио интересовање за премјештај на другу позицију, а његов замјеник ће бити постављен ускоро", наводи се у саопштењу УН-а.

Одлазак Беномара са функције мировног изасланика за Јемен је услиједио пошто је Савјет безбједности УН-а усвојио резолуцију у којој позива на хитно поновно покретање мировних преговора и на крај насиља у Јемену.

У тој сиромашној арапској земљи су сукоби између шиитских побуњеника Хута и снага лојалних одбјеглом предсједнику Абедрабу Мансуру Хадију ескалирали након што је коалиција предвођена Саудијском Арабијом 26. марта покренула ваздушне ударе како би зауставила напредовање побуњеника.

Земље Персијског залива оптужују Беномара да је насјео на приче побуњених Хута, који су истовремено учествовали у мировним преговорима и покренули офанзиву у циљу заузимања више територије.