latinica  ћирилица
16/04/2015 |  08:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Израел обиљежава Дан холокауста

У Израелу је синоћ почела званична церемонија обиљежавања Дана сјећања на холокауст у Меморијалном центру Јад Вашем у Јерусалиму, непуних 70 година након окончања Другог свјетског рата.
Израел обиљежава Дан холокауста - Фото: РТРС
Израел обиљежава Дан холокаустаФото: РТРС

Обраћајући се окупљенима, израелски премијер Бењамин Нетанијаху осврнуо се на оквирни споразум постигнут недавно између Ирана и свјетских сила о нуклеарној активности те земље.

"Тај лош споразум с Ираном показује да лекција из историје није интернационализована пред иранском агресивним активношћу," рекао је Нетанијаху, додавши: "Запад одустаје, уместо да захтијева значајно растурање иранске нуклеарне способности и услов за дизање санкција. Силе се повлаче, оне остављају Иран с нуклеарном способношћу и чак дозвољавају да их шири у будућности без обзира на његове активности на Блиском истоку."

"Суочени с замором и слабошћу ми ћемо стајати силовито колико год можемо. Поред оних који одбијају да разумију наш став, има многих који се с нама идентификују. Али чак и да смо приморани да стојимо сами, нећемо се плашити - у сваком сценарију, у свакој ситуацији, ми ћемо сачувати наше право, сачуваћемо нашу способност и одлучност да се бранимо", поручио је Нетанијаху, подсјетивши:

"Прије 70 година били смо нација беспомоћних избјеглица - данас ми можемо да се бранимо. Одлучни смо да осигурано нашу егзистенцију и будућност. Наша је дужност да се боримо против оних који желе да нас униште. Нећемо дозволити да држава Израел постане пролазна епизода у историји нашег народа."

Синоћњом церемонијом почеле су комеморације које ће трајати 24 сата. Нацисти и њихови сарадници убили су шест милиона Јевреја у холокаусту, што је трећина броја Јевреја у свијету, наводи АП.

Дан холокауста је један од најтужнијих дана у израелском календару. Ресторани кафеи и мјеста за забаву су затворени, а радио и ТВ програми су посвећени скоро у потпуности документарним емисијама о холокаусту и интервјууима са преживјелима.

Данас ће се сирене огласити широм земље да означе двоминутно ћутање. Пјешаци ће застати у ходу, возачи ће изаћи из својих аутомобила и стати на путевима погнутих глава.

"Нећемо попустити пред пријетњама, нећемо попустити пред срамотним декларацијама за уништење јеврејског народа и такође - ми се не плашимо," рекао је Ривлин, додавши поруку преживелима:

"На нашем ужасном путовању били сте ватрени стуб који нас је водио напред. Ви који сте нашли снагу да се издигнете над пепелом и пећима, научили сте нас да изабаремо живот".

У Израелу данас живи 189.000 преживјелих у холокаусту, од којих око 45.000 живи у сиромаштву.