latinica  ћирилица
16/04/2015 |  08:48 | Аутор: 24sata.hr

Пронашли изгубљено благо

Брод "City of Cairo" сa теретом који је припадао британском министарству финансија, био је на дну мора 772 км јужно од острва Света Хелена.

Мислили су да је плијен заувијек изгубљен, а онда је британски експерт Џон Кингсфорд на дно океана послао најмодернији робот, који је са дна изронио 100 тона сребрних кованица вриједних 34 милиона фунти. Плијен се налазио на дубини од 5150 метара, на броду који су у 1942. године потопили нацисти.

Брод "City of Cairo" са теретом који је припадао британском министарству финансија, био је на дну мора 772 км јужно од острва Света Хелена. Брод је путовао из Бомбаја у Енглеску, а кованице су биле намијењене финансирању британске ратне машинерије.

Брод је сматран несталим до 2011. године када ге је уочио Кингсфорд. Организација "Deep Ocean Search" тражила је кованице неколико недјеља и прекопала је морско дно површине двоструко веће од површине Лондона.

Сребрењаке су продали у Великој Британији, а непознати износ подијелили су министарство финансија које је формално власник и организација која је извукла терет с дна, добивши за то одређени проценат од продаје.

Операција је завршила још 2013. године, али прича је изашла у јавност тек сада, након што је то допустило британско министарство.