latinica  ћирилица
16/04/2015 |  09:00 | Аутор: ТАНЈУГ

САД: Русија користи информације као оружје

Чланови Комитета за спољне послове америчког Представничког дома су на специјалном засједању критиковали Русију "која користи информације као оружје" и апеловали на америчку владу да више улаже у медијску пропаганду у свијету.

Предсједавајући тог комитета Ед Ројс, засједање је отворио тврдњом да је "руска пропагандна машина у пуном замаху и ради на подривању демократске стабилности и подстицању насиља на истоку Европе", као и да америчка медијска пропаганда "у расулу", пренио је руски сајт "Раша тудеј".

Ројс је као свједоке који ће изнијети своје виђење пред Комитетом изабрао критичаре Русије Питера Померанцева и Хели Дејл, као и бившу новинарку Раша тудеј Лиз Вол, која је дала отказ уживо у програму те руске телевизије.

Овакав избор свједока је критиковао републикански конгресмен Дејна Рорабакер, који је изјавио како би више волео "да имамо бар једну особу која би донијела баланс у расправи, како бисмо можда упоредили наш систем са руским и утврдили каква је заиста ситуација на том пољу".

"Русија врши велики напор да, заправо, подржи своју политику и унаприједи промјене и свој утицај на друге народе, у складу са својим интересима. Био бих изненађен кад то не би било тако", рекао је Рорбакер и, подсјећајући да је некад и сам био новинар, упозорио на могући повратак менталитета Хладног рата.

"Није нам потребан још један Хладни рат. Не би требало да заузимамо такав ратоборан став", истакао је конгресмен.

Са друге стране, Питер Померанцев из лондонског Института Легатум је изјавио: "Русија је покренула информациони рат против Запада, који ми сада губимо."

РТ подсећа да то није први пут да се могу чути такве изјаве, па је Хилари Клинтон, док је била амерички државни секретар, изјавила да САД "губе медијски рат" против РТ и других медија, а њен насљедник Џон Кери је РТ назвао "пропагандним мегафоном" и затражио стотине милиона долара за "промовисање демократије у источној Европи".

Помоћница америчког државног секретара Викторија Нуланд је, са друге стране, минимизирала утицај РТ, изјавивши да та руска телевизија има "изузетно мали број гледалаца" и да не представља пријетњу по амерички медијски простор.

Амерички лингвиста и филозоф Ноам Чомски је, објашњавајући разлоге за ове наизглед контрадикторне ставове, за РТ изјавио: "Идеја да постоји мрежа која допире до људи, а која не понавља америчке пропагандне ставове, неподношнљива је" америчком естаблишменту.

"Уколико Представнички дом жели да истражи коришћење медија као оружја, могу да погледају на насловне стране новина које добијају сваки дан", истакао је Чомски. "Ако погледамо ситуацију у Украјини, можемо да видимо доста проблема са обје стране. Али они то тумаче на начин да смо ми у праву у вези са свиме, а ко се на са нама не слаже, није у праву у вези ничега", навео је амерички мислилац.