latinica  ћирилица
16/04/2015 |  09:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Откривени скелети стари 5.000 година

Археолози су у једном древном селу на сјеверу Индије открили четири комплетна људска скелета, за које верују да су стара око 5.000 година.

Тим истраживача из Индије и Јужне Кореје од 2012. године раде на ископинама у индијској држави Харијана гдје се претпоставља да је некада постојала цивилизација долине Инда, једна од најстаријих на свијету.

Костури двојице мушкараца, једне жене и једног дјетета пронађени су на сеоском гробљу заједно са предметима који указују да су људи тог доба вјеровали у реинкарнацију, изјавио је за лист Хиндустан тајмс ко-директор пројекта Нилеш Џадав.

- У непосредној близини и око скелета пронашли смо предмете као што су грнчарија са остацима хране и наруквице са шкољкама, што упућује на закључак да су припадници те заједнице вјеровали у реинкарнацију - навео је Џадав.

Истраживачи су, такође, пронашли и играчке, већином фигурине животиња и митских бића. - Фигурина пса са повоцем говори о припитомљавању. Нашли смо и фигурине једнорога, што нас пак упућује у њихову митску свијест - рекла је археолог Малавика Чатерџи.

Индска цивилизација, позната и као цивилизација Харапа, најстарија је позната урбана култура на потконтиненту и једна је од највећих цивилизација античког свијета, чији почеци сежу уназад 5.000 година. Ова древна цивилизација нестала је прије око 3.000 година.