latinica  ћирилица
16/04/2015 |  09:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Украден радиоактивни материјал у Мексику

Министарство унутрашњих послова Мексика саопштило је данас да је у неколико мексичких држава издало упозорење да су лопови украли потенцијано смртоносан радиоактивни материјал за индустријску радиографију.
Мексико: Украден радиоактивни материјал (Фото:Hector Guerrero) - Фото: AFP
Мексико: Украден радиоактивни материјал (Фото:Hector Guerrero)Фото: AFP

Украден је иридијум 192, са ознаком X-571, који се налазио у контејнеру, у једном камиону у граду Карденасу, на југу Табаска, наводи се у саопштењу, које преноси АФП.

Министарство је саопштило да тај материјал може нанијети трајне повреде особи која с њом буде у контакту неколико минута, а кроз неколико сати близина би могла да буде фатална, наводи се у упозорењу.

"Овај материјал је врло опасан за људе, ако се извади из контејнера", навело је Министарство и уопоорило органе цивилне заштите, федералну полицију, морнарицу и војску у државама Табаско, Кампеће, Ћиапас, Оахака и Веракруз. Крађу је пријавила компанија "Garatia radiografika e inhenieria".

Национални координатор цивилне заштите Луис Фелипе Пуенте је преко свог Твитер налога упозорио свакога ко открије тај радиоактивни извор да га не додирује и да се држи подаље од њега, најмање 30 метра, као и да обавијести надлежне.

Иридијум 192 је радиоактивни елемент који може да изазове опекотине, акутне радијацијске болести, чак и смрт, наводи Амерички центар за контролу и превенцију болести. Користи се за лечење канцера или у индустријским мјерачима, за контролу заварених шавова.

То је само најновији случај крађе радиокативног материјала у Мексику. У децембру 2013. године, лопови су украли камион са медицинским уређајем за лијечење рака са високорадиоактивним кобалтом 60 близу Мексико ситија, али су очигледно били несвјесни садржаја терета.

Свих пет осумљичених лопова је преживјело, пошто су ухапшени и смјештено у болницу. У скорије вријеме, у фебруару, власти су откриле у централном Мексику три украдена камиона, која су превозила радиокативни материјал за индустријске сврхе.

Сличан инцидент се одгодио и у јулу 2014. године, али без изазивања штете по локално становништво.