latinica  ћирилица
16/04/2015 |  09:54 | Аутор: СРНА

Ђокић: Приступ фондовима условљен механизмом координације

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је Срни да је кориштење средстава из претприступних фондова ЕУ условљено механизмом координације, који мора да поштује дејтонска овлашћења и уставне надлежности ентитета.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

Ђокић истиче да је Влада Српске заинтересована да буде дио процеса усмјерених ка развоју саобраћајне и енергертске инфраструктуре и интеграцији БиХ у европске токове, али да се питања прикључења БиХ и кориштења средстава претприступних фондова доводе у везу са претходним успостављањем механизма координације.

"Док механизам координације не буде усаглашен на нивоу БиХ, Република Српска ће развој енергетске инфраструктуре рјешавати у оквиру својих уставних надлежности, закона и Стратегије развоја енергетике до 2030. године, који су усвојени", рекао је Ђокић, коментаришући најаву да ЕУ планира да у наредних пет година уложи милијарду евра у развој и повезивање саобраћајне и енергетске инфраструктуре на западном Балкану.

Он је појаснио да је успостављање механизма координације задатак Парламентарне скупштина БиХ, те подсјетио да је Народна скупштина Српске крајем 2013. године изгласала модел који је прихватљив и штити улогу Српске коју има у складу са дејтонским овлашћењима.

Отправник послова Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди раније је изјавио да ЕУ планира да у наредних пет година уложи милијарду евра у развој и повезивање саобраћајне и енергетске инфраструктуре на западном Балкану, што, како каже, води до даље интеграције са земљама чланицама ЕУ.

Давиди је истакао да ово представља реалну шансу за БиХ да значајно унаприједи секторе транспорта и енергетике, али да је сада на БиХ да без одгађања испуни услове који обезбјеђују приступ фондовима ЕУ.