latinica  ћирилица
16/04/2015 |  11:14 | Аутор: Агенције

Путин одговарао на питања грађана: САД чека судбина СССР (ВИДЕО)

Руски предсједник Владимир Путин одговарао је на питања грађана, којих је ове године стигло око два милиона.
Путин одговара на питања грађана - Фото: RT
Путин одговара на питања грађанаФото: RT

САД нису потребни савезници, него вазали, а Русија не види себе у тој улози, рекао је руски предсједник Владимир Путин у директном телевизијском програму одговарајући на питање грађана.

- САД нису потребни савезници, него вазали. Русија не види себе у таквом систему односа, рекао је Путин и додао да је русководство СССР-а послије Другог свјетског рата помоћу силе наметало свој модел земљама источне Европе.

- То треба признати, рекао је Путин истичући да то сада чине САД, због чега их чека иста судбина као и СССР.

Руски предсједник рекао је  да су западне земље хвалиле бившег предсједника Русије Бориса Јељцина све док није изнио свој став према бившој Југославији.

- Русија се током 1990-их потпуно отворила очекујући и од других да ће се према њој тако односити. Запад је најприје аплаудирао Јељцину, а када је изнио став Русије о Југославији, пустили су псе на њега. Чим смо проговорили о себи и својим интересима, одмах су нас дочекале жестоке реакције. Али нећемо да се дуримо и љутимо због тога, навео је Путин.

Он је истакао да је Москва спремна на сарадњу, јер Русија жели да сарађује, а не да буде изолована и елиминисана, без обзира на то што је став неких западних држава другачији.

Путин је претходно рекао да је Кијев сам "одсјекао" подручје Донбаса, на истоку земље, тиме што је искључио његове грађане из националног финансијског система. Одговарајући на питања грађана у телевизијској емисији, Путин је демантовао извјештаје да му је украјински предсједник Петро Порошенко рекао да Русија треба да узме Донбас.

- Постоје људи који се боре силом за своја права, али има и оних који немају ништа с тиме, који су зарадили своје пензије. Зашто им их онда не исплаћујете?, упитао је руски предсједник.

Путин је додао да се зато може рећи да су украјинске власти "одсјекле Донбас својим рукама".

Он је поновио да руске војне снаге нису присутне у Украјини и демантовао оптужбе из Украјине и западних земаља да Москва пружа подршку и шаље трупе као помоћ проруским снагама на истоку Украјине.

Руски предсједник изјавио је да санкције против његове земље неће скоро бити укинуте зато што геополитички партнери Русије "желе да омету наш развој".

На питање да ли би санкције могле да остану на снази више деценија, Путин је рекао да "Русија није Иран".

Путин је рекао и да је спремност Ирана и флексибилност у трагању за рјешењем у спору са Западом у вези са нуклеарним програмом те земље подстакла његову одлуку да обнови уговор о испоруци ракетног система С-300 Техерану. Путин је додао да ће Русија наставити да "ради као једно" са својим партнерима у УН у вези са Ираном и да ће испорука система С-300 представљати средство застрашивања на Блиском истоку.

Он је додао да, под тренутним околностима, када се Иран враћа на позитиван пут у вези са својим нуклеарним програмом, нема разлога да и даље једнострано на снази буде забрана испоруке система С-300.

Путин је истакао да ће санкције приморати Русију да модернизује своју индустрију и пољопривредни сектор, тако да нема потребе да се чека да оне буду укинуте.

Коментаришући тренутну геополитичку и економску ситуацију у којој се налази Русија, њен предсједник је поручио: - Морамо да искористимо ту ситуацију у нашу корист. Ми то можемо.

Предсједник Русије рекао је и да би руска привреда могла да забиљежи раст за мање од двије године. Након што су га подсјетили да је раније рекао да би привреда могла да биљежи раст у наредне двије године одговорио је да и могло да буде и брже од тога.

- Ми сада видимо јачање рубље и раст на свим тржиштима. Мислим да ће се то догодити прије и брже, рекао је Путин.

Он је додао да се ради о временском периоду од двије године.

Путин је рекао да Русија треба да се фокусира на проналажење нових "хоризоната за развој", а не на санкције.

Руски предсједник додао је да се Русија не плаши никавих пријетњи у вријеме док траје консолидација њеног друштва.

Путин 13. пут учествује у емисији "Директна линија", гдје уживо одговара на питања грађана Русије о разним темама, а програм заједнички организују два државна телевизијска канала - "Канала 1" и "ВГТРК".

Прошлогодишња емисија трајала је нешто мање од четири сата, а најдужи маратон Путинових питања и одговора трајао је четири сата и 47 минута.