latinica  ћирилица
16/04/2015 |  11:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови роман Светислава Басаре у продаји од 22. априла

Нови роман "Анђео атентата" Светислава Басаре појавиће се у продаји у сриједу, 22. априла, најавила је издавачка кућа Лагуна.

Према ријечима аутора, "Анђео атентата" је роман о бесмислу историје, о историји као таблоиду, о деструктивности национализама, тесној повезаности европске културе и варварства и мрачним стихијама које руше све пред собом, а савременици, их виде као прогрес.

"Коначно, сматрао сам правичним да Францу Фердинанду, макар и посмртно, дам шансу да проговори о околностима које су довеле до атентата на његову личност", каже Басара поводом објављивања нове књиге.

Аустроугарски надвојвода Франц Фердинанд, с оне стране гроба, диктира свом посмртном секретару Фердинанду Берхтолду своје виђење Сарајевског атентата, његових узрока и посљедица.

Са непресушним хумором и иронијом, Басара кроз немогућ дијалог двојице протагониста овог романа обесмишљава стереотипна историјска тумачења и нуди своју, умјетнички увјерљиву истину о пресудним догађајима који су довели до Првог свјетског рата.

Исмијевајући балканску аљкавост и ратоборност колико и германску декаденцију и охолост, он излаже беспоштедној порузи подједнако велике и мале народе у гротлу XX вијека, додаје се у саопштењу Лагуне.

Басара је награђиван многим српским и међународним књижевним наградама. Аутор је више од 30 књига романа, збирки приповједака, драма и есеја, добитник Нинове награде за роман "Успон и пад Паркинсонове болести".

Први је добитник стипендије из Фонда "Борислав Пекић" за рукопис у настајању. Драме су му извођене на многим сценама, а књиге превођене на енглески, француски, њемачки, мађарски, бугарски, италијански и македонски језик.