latinica  ћирилица
16/04/2015 |  11:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Герасимов: НАТО увјежбава рат са условним противником

Сјеверноатлантски савез (НАТО) на маневрима сада не увјежбава борбу против терориста, већ рат са условним противником, у ком је лако препознати Русију, изјавио је данас начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов.

"Уколико су претходних година током маневара увјежбавана углавном питања рјешавања криза и борба против тероризма, данас се приоритет даје рјешавању задатака током војних активности са условним противником, у ком се лако препознаје Руска Федерација", рекао је он а преноси РИА Новости.

Руско министарство одбране је забиљежило интензивирање војних активности НАТО у близини руских граница, рекао је Герасимов а пренела руска новинска агенција Тас с.

"У 2014. години у поређењу са 2013. број улазака бродова у Црно море држава НАТО које не припадају регији Црног мора повећан је четири пута, број летова извиђачких авиона у близини руских граница повећан је два пута а број летова авиона раног радарског упозорења - девет пута", рекао је он. "Од почетка 2014. године број операција НАТО драстично је повећан", рекао је Герасимов.

Према Герасимову број НАТО вјежби повећан је прошле године практично за 1,8 пута, у поређењу са 2013. годином. Спровођење планова НАТО и САД о ракетној одбрани представља реалну пријетњу за руске нуклеарне снаге, рекао је Герасимов, на Конференцији о међународној безбједности у Москви.

Русија је примијетила нагли пораст броја летова авиона НАТО-а близу руских граница, изјавио је јуче стални руски представник при НАТО Александар Грушко.