latinica  ћирилица
16/04/2015 |  11:47 | Аутор: СРНА

Дружење књижевника из Бијељине и Београда

Бијељинска подружница Удружења књижевника Републике Српске, угостила је чланове Друштва књижевника Београд, са којима су се дружили путем пјесме, књиге, лијепе писане ријечи и свега онога што ове умјетнике повезује.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Предсједник бијељинске подружнице Јелина Ђурковић рекла је да скуп у Народној библиотеци "Филип Вишњић" представља славље добре писане ријечи, а овакви скупови резултују свијешћу да смо један духовни, национални простор.

- Књижевници су први који су одговорни да то његују и освешћују - рекла је Ђурковићева и изразила задовољство што је успјешно реализовано дружење са умјетницима - рођацима по души, емоцији, писму...

Друштво књижевника Београд први пут је боравило у Бијељини и Републици Српској, након његовог оснивања прије три године.

Извршни директор Друштва књижевника Београд Срђан Симеуновић рекао је да су оваква дружења веома значајна, јер се у Српској осјећају као "своји на своме".

- Нема веће и љепше сарадње од ове коју имају Република Српска и Србија. Наше друштво је нова снага на српској књижевној сцени и покушавамо да извлачимо нека најбоља искуства у свом раду - рекао је Симеуновић.

Књижевник из Бијељине Тихомир Несторовић, који је иницирао ово дружење, рекао је да сарадња београдских и семберских писаца одавно траје, те подсјетио да је Јован Дучић први са ових простора отишао у Београд, радио тамо, а стварао и овдје.

- Између два рата таква је била и Бијељинка Марија Ђорђевић, пјесник и преводилац, која је свој легат поклонила Народној библиотеци, а Књижевни клуб "Јован Дучић" одавно има успостављену сарадњу са бројним књижевним клубовима у Београду - рекао је Несторовић.

Дружење писаца, пјесника, сатиричара и умјетника организовала је бијељинска подружница Удружења књижевника Републике Српске и Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина.