latinica  ћирилица
16/04/2015 |  11:52 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Српска ће наставити активно подржавати борбу против тероризма (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је данас, током разговора са групом америчких конгресмена у Вашингтону, да ће институције Српске наставити да пружају активну подршку у борби против тероризма и рјешавању безбједносних питања са којима се сусреће БиХ, али и друге државе.

На састанку премијера Српске са групом америчких конгресмена у Вашингтону било је ријечи о безбједносним темама са посебним освртом на тероризам као безбједносну пријетњу на глобалном нивоу.

Саговорници су се усагласили да се Српска и БиХ суочавају са озбиљним безбједносним изазовима, изразивши забринутост због великог броја добровољаца са Балкана, као и из БиХ, који одлазе на ратишта у Сирију, Ирак и друге земље, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Цвијановићева је била гост двадесет конгресмена у Конгресној згради у Вашингтону, а током састанка размијењена су мишљења и о актуелној ситуацији у Републици Српској, БиХ и на Балкану, са освртом на кључна економска, политичка и безбједносна питања.

Предсједник Владе Српске разговарала је са америчким конгресменима и о специфичностима политичке и друштвене структуре БиХ, истичући да је Дејтонски споразум и уставно уређење дефинисано овим споразумом гарант опстанка БиХ и њеног успјешног кретања на путу европских интеграција.

Предсједница Владе РС Жељка Цвијановић са америчким конгресменом из Алабаме Робертом Адерхолтом (Фото: Срна)

Цвијановићева је том приликом нагласила да Република Српска своје политичке и реформске процесе формулише и води у оквиру прописаних уставних надлежности, тежећи прије свега да унаприједи своју економску стабилност и обезбиједи привредни раст.

Говорећи о процесу европских интеграција, Цвијановићева је истакла да децентрализована унутрашња структура БиХ ни на који начин не представља препреку за њено ефикасно напредовање на путу ка ЕУ, те да је, у том смислу, основа за наставак процеса интеграција прије свега ефикасан механизам координације који ће представљати резултат договора између свих нивоа власти уз пуно уважавање њихових уставних надлежности.

У оквиру посјете Вашингтону, предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и министар финансија Зоран Тегелтија у одвојеним сусретима састали су се и са представницима невладиних организација, аналитичарима и привредницима из САД.

Министар Тегелтија у Вашингтону о инвестицијама у Републику Српску

Министар финансија Републике Српске, Зоран Тегелтија, разговарао је у Вашингтону са представницима Инвестиционог фонда „Eaton Vance“ о могућностима за улагања у Српску и потенцијалима који могу привући инвеститоре, међу којима је и поменути Фонд.

 Министар Тегелтија упознао је представнике Инвестиониог фонда са макроекономским показатељима Републике Српске, као и реформским процесима које проводи Влада Републике Српске стварајући повољнију пословну климу.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија у Вашингтону са представницима Инвестиционог фонда "Eaton Vance" (Фото: Срна)

 Састанку министра финансија и сарадника са представницима „Eaton Vance“ фонда присуствовао је и шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић.

 Вашингтон: Премијерка на скупу Стабилност на Балкану- приоритети за РС

Предсједница Владе Српке Жељка Цвијановић разговарала је у Вашингтону са представницима академске заједнице, невладиних организација и водећих "think – thanks" који се баве политичким, безбједносним и економским питањима на Балкану.

Током скупа о теми  „Стабилност на Балкану - приоритети за Републику Српску“, премијерка је истакла да тероризам представља једну од највећих безбједносних пријетњи на глобалном нивоу, те да се, у том смислу, и Република Српска и БиХ суочавају са озбиљним изазовима, саопштено је из Бироа за односе са јавношћу Владе Републике Српске.

Изражавајући забринутост због чињенице да се у различитим медијским извјештајима и БиХ помиње као земља поријекла или држављанства особа осумњичених за вршење терористичких дјела, предсједница Владе је истакла да је на подручју БиХ забиљежено више случајева одлазака припадника радикалних исламских група на ратишта у Сирији и Ираку, као и да у неким дијеловима БиХ егзистирају групе које службе безбједности третирају као опасност за безбједност грађана БиХ.

У том смислу, нагласила је да рјешавање безбједносних питања са којима се сусреће БиХ, али и друге државе, захтијева озбиљан приступ и свеобухватан ангажман како домаћих, тако и међународних актера, те да је борба против тероризма за Владу Републике Српске и њене надлежне службе један од кључних безбједносних приоритета.

Говорећи о политичкој и економској ситуацији у Српској и БиХ, предсједница Владе је упознала саговорнике да је Српска прва у БиХ формирала власт након октобарских избора, усвојила Буџет и Економску политику за 2015. годину, те усмјерила своје напоре ка спровођењу реформских активности, којима ће се обезбиједити повољнији амбијент за унапријеђење пословања, ефикаснији рад јавне управе, увести већа фискална дисциплина, те створити услови за отварање нових радних мјеста.

Нагласила је да је Српска лидер у БиХ када је ријеч о процесу европских интеграција, те да приближавање Европској унији представља један од приоритета и за РС и за БиХ у цјелини, али да се овај процес мора реализовати уз пуно уважавање дејтонског уставног оквира и уставних надлежности којима сваки од нивоа власти у БиХ располаже. Такође, истакла је да је кључни предуслов за даље напредовање БиХ у процесу европских интеграција усвајање новог механизма координације, нагласивши да је РС отворена за конструктивне разговоре и сарадњу са партнерима у оквиру БиХ, али да неће учествовати у креирању рјешења која нису у складу са Уставом.

Предсједница Владе је истакла да је Дејтонски споразум донио не само мир, него је њим креиран и политички систем у БиХ који, уколико се поштују дефинисана рјешења, свима омогућава довољно простора за живљење властитог политичког, културног и других облика идентитета, али и успјешно кретање у процесу европских интеграција. Према њеним ријечима, основни проблем је тај што неки у БиХ, најчешће под плаштом европског интеграционог процеса, упорно покушавају измијенити дејтонски уставни аранжман у корист једне етничке групације или, пак, једног нивоа власти, што је неприхватљиво.

Премијерка се осврнула и на селективно дјеловање правосудних институција на нивоу БиХ по питању рјешавања случајева ратних злочина, апострофирајући најновији случај „Џаферовић“, али и неке друге, те указала на неправду која се жртвама српске националности из претходног рата већ годинама чини.

Говорећи о економским темама, предсједница Владе је истакла добру сарадњу са премијером Владе ФБиХ и најавила могућност одржавања заједничке сједнице двије ентитетске владе у наступајућем периоду. Подвукла је значај обезбјеђења једнаких или сличних рјешња у оба ентитета по различитим питањима везаним за привредни амбијент и привлачење страних инвестиција, као и спремност Владе Републике Српске да бројна рјешења која су на снази или су у процесу усвајања у Републици Српској, а која су добила позитивне оцјене од стране релевантних европских и међународних институција, подијели са колегама у ФБиХ.

Представљајући реформе које су области привредног окружења спроведене у Републици Српској, као и привредне потенцијале Републике Српске у различитим областима, предсједница Владе је позвала америчке компаније да инвестирају у Републици Српској, саопштено је из Бироа за односе са јавношћу Владе Републике Српске.

У Вашингтону, премијерка ће присуствовати и прољетној скупштини Међународног монетарног фонда и Свјетске банке.