latinica  ћирилица
16/04/2015 |  13:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Руска рубља и даље јача

Руска рубља данас је наставила свој импресиван раст који је почео прије два мјесеца, а вриједност једног долара пала је испод симболичних 50 рубаља, у односу на 80 рубаља колико је вриједио на врхунцу кризе средином децембра.
Рубља - Фото: РИА Новости
РубљаФото: РИА Новости

Руска валута, подржана смиривањем сукоба у Украјини и опоравком цијене нафте, повратила је скоро 40 одсто своје вриједности од почетка марта у односу на долар.

Долар се јутрос мијењао за 49,59 рубаља, а ноћас је прешао границу од 50 рубаља први пут од краја новембра. Долар се мијењао за 80 рубаља на врхунцу кризе средином децембра.

Евро је пао на 52,85 рубље, чиме се спустио на свој најнижи ниво у односу на рубљу од краја новембра.

Руска монета се према томе вратила на ниво прије наглог пада средином децембра када је земља упала у монетарну кризу због које ће ове године Русија биљежити јаку рецесију.

Руска рубља нагло је пала крајем 2014. године усљед појефтињења нафте и гаса и санкција Запада Русији због украјинске кризе.

Предсједник Русије Владимир Путин данас држи своју годишњу телевизијску сесију питања и одговора са Русима, која ће дјелимично бити посвећена економској ситуацији у земљи гдје галопирајућа инфлација утиче на куповну моћ.

Опоравак руске валуте, међутим, даје наду руским властима које процјењују да ће пад бруто домаћег производа ове године бити мањи од прогнозираних три одсто.

Лондонска канцеларија фирме Капитал економикс  је у ноти почетком недјеље објаснила да је на опоравак вриједности руске рубље утицала стабилизација цијена нафте, и смиривање у Украјини послије споразума Минск два.

Та два фактора допринијела су „побољшању повјерења” у руску привреду и смањењу притисака на платни биланс земље, али је привреда у дубокој кризи, упозорили су економисти.