latinica  ћирилица
16/04/2015 |  13:34 | Аутор: СРНА

Почело припремно рочиште у случају Ћурувија

У Специјалном суду у Београду почело је припремно рочиште у процесу против четири припадника Ресора Државне безбједности која су оптужена за убиство власника "Дневног телеграфа", новинара Славка Ћурувије 1999. године.

Рочиште се одржава без присуства јавности, а присутна су три од четири оптужена лица.

Оптужени, некадашни начелник Ресора Државне безбједности Радомир Марковић доведен је на суђење из затвора у Пожаревцу, гдје издржава казну затвора од 40 година, док су шеф београдског центра Државне безбједности Милан Радоњић и главни обавјештајни инспектор у Другој управи Ресора Ратко Ромић доведени из притвора Окружног затвора у Београду.

Четврти оптужени, припадник резервног састава тог ресора Милан Курак је у бјекству и за њим је расписана међународна потјерница.

На припремном рочишту се утврђују спорне и неспорне чињенице, као и који ће докази тужилаштва и одбране бити извођени током суђења, преносе београдски медији.

Суд ће након припремног рочишта заказати почетак суђења којем ће јавност моћи да присуствује.

Оптужницом Тужилаштва за организовани криминал окривљени се терете да су "из ниских побуда" убили новинара и власника листова "Дневни телеграф" и "Европљанин" Славка Ћурувију 11. априла 1999. године, односно да су извршили кривично дјело тешко убиство за које је запријећена казна од 30 до 40 година затвора.

Према оптужници, Марковић је то ђело извршио подстрекавањем, а остали су саизвршиоци.

Ћурувија је убијен хицем из ватреног оружја 11. априла 1999. године у Београду.