latinica  ћирилица
16/04/2015 |  14:06 | Аутор: СРНА

Морети, Одијар, Хајнес и Гароне у трци за Златну палму

За овогодишњу "Златну палму" на Канском фестивалу конкурише 18 филмова, а међу кандидатима су и аутори који су већ освајали награде на највећој филмској смотри.Тако ће се Нани Морети представити филмом "Мадре миа" и покушати да понови успјех који је постигао остварењем "Соба мога сина".

У званичној конкуренцији је и Жак Одијар са филмом "Привремена прича", Стефани Бризе са "Једноставним човјеком", Матео Гароне са "Причом над причама"...

Можда најочекиванији филм међу филмофилима јесте остварење Тода Хајнеса "Керол", а на листи је и стари кански "вук" Ху Хсјао Хсијен са "Убицом".

Коре-Еда Хироказу, већ нагарађиван у Кану, долази са новим остварењем "Наша мала сестра", а посебно ишчекивање влада за филм Џастина Курцела "Магбет".

У трци за "Златну палму" су и Паоло Сорентино те Гас Ван Сант са "Морем дрвећа" као и Денис Вилнев са "Сикариом".

Листу филмова који су у конкуренцији за "Палму", као и листе филмова за друге програме, представио је на прес-конференцији у Паризу селектор Тјери Фремо.

Фестивал ове године траје од 13. до 24. маја, а главним жиријем предсједавају браћа Коен, који су вишеструко награђивани у Кану.