latinica  ћирилица
16/04/2015 |  14:20 | Аутор: ТАНЈУГ

"Обичан" Рус Џон и Путин о статистици, жени... (ВИДЕО)

Британски фармер по имену Џон је најупечатљивији саговорник руског предсједника Владимира Путина у првих сат времена телевизијске емисије "Директна линија", у којој Путин уживо одговара на питања грађана Русије на разне теме, пишу свјетски медији.
Руски фармер Џон Кописки - Фото: Screenshot
Руски фармер Џон КопискиФото: Screenshot

Пољопривредник кога је водитељ емисије представио као "једног обичног Руса, Џона", пожалио се Путину на стање руске пољопривреде и упитао га: "Да ли вјерујете у статистику коју вам показују? Или они можда лажу јер се боје да кажу истину?", пренио је британски лист "Гардијан".

Руски предсједник је на то одговорио да вјерује бројкама и да је статистика "чешће поуздана него што није".

Џон, који у Русији живи још од 1992. године, а држављанин те земље је постао 1997, пожалио се Путину на цијену по којој дистрибутери откупљују млијеко, а коју одређује држава, и рекао да је та цијена превише ниска да би његова фарма могла да буде профитабилна.

Путин је изјавио да је руска влада свјесна проблема на терену и обећао да ће увести додатне субвенције за руске пољопривреднике.

Председник Русије је затим упитао живописног сељака са бијелом брадом и британским акцентом како је завршио у Русији и додао на француском: "Тражили сте жену?"

Свјетски медији су се послије тога заинтересовали за Џона, за којег су открили да се презива Кописки, да је у Британији био бизнисмен и да је радио у сектору угља и челика.

У Русију је дошао 1992. како би основао руску филијалу своје фирме, али се убрзо заљубио у Рускињу Нину Кузмичеву. Она није жељела да напусти Русију и хтјела је да се уда за мушкарца православне вјере, па је Џон прешао на православље и 1997. добио руско држављанство.

Кописки и његова супруга, који имају петоро деце, сада воде највећу фарму млијека у Владимирској области на истоку Русије са више од 4.000 грла.