latinica  ћирилица
16/04/2015 |  14:58 | Аутор: СРНА

Додик упутио Парламенту Српске декларацију о признавању геноцида над Јерменима (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је данас Народној скупштини Републике Српске текст Декларације о признавању геноцида над Јерменима од 1915. до 1917. године, те предложио њено усвајање на првом наредном засједању.
Милорад Додик, предсједник Републике Српске - Фото: Сенссервис
Милорад Додик, предсједник Републике СрпскеФото: Сенссервис

"Српски народ Републике Српске, као слободарски народ и народ који је у Првом свјетском рату изгубио трећину радно способног становништва и огромна природна и материјална богатства, солидарише се са настојањима јерменског народа и подржава га у настојању да се историјска неправда призна као геноцид за покољ почињен над Јерменима током распада Османског царства", саопштено је из кабинета предсједника Српске.

Усвајањем Декларације Народна скупштина Репулике Српске би се у име Српске заузела за поштовање људских права, међународног кривичног права, али и подсјетила на незастаривост злочина против човјечности и допринијела борби против негирања геноцида.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Сребреници да ће, на позив предсједника Јерменије, присуствовати обиљежавању 100 година од геноцида над Јерменима.