latinica  ћирилица
16/04/2015 |  16:19 | Аутор: СРНА

Почела дистрибуција регресираног дизела

На терену је данас оперативно почела дистрибуција регресираног дизел-горива за прољећне и јесење радове у пољопривреди, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Одобрена је куповина укупно 10.904.791 литара регресираног дизел-горива по малопродајној цијени која се фиксно умањује за 0,60 КМ по литру, на основу чега је планиран регрес у износу од 6.542.875 КМ.

Према информацијама из ресорног Министарства, у дистрибуцији учествује 29 овлашћених дистрибутера са укупно 194 малопродајна објекта/бензинске пумпе.

Обрачуном од 15. априла укупно је обухваћено 26.537 регистрованих пољопривредних газдинстава, од чега је одобрено преузимање регресираног дизел-горива за 23.775 газдинстава.

Одређен број корисника блокиран је због неизмирених доспјелих обавеза евидентираних у Регистру дужника ресорног министарства, док је мањи број корисника одбијен јер им је обрачуном одобрена укупна количина испод прописаног минимума од 10 литара.

Из ресорног министарства напомињу да је процедура за куповину рергесираног дизел- горива идентична прошлогодишњој, с тим да ове године неће бити прекида у продаји током љета, већ се продаја наставља у континуитету до 15. новембра.

Корисници регресираног дизел горива треба да преузму протоколисан захтјев у надлежним административним службама општина и градова, а затим уз неовјерену копију личне карте, односно копију ЈИБ-а за пословне субјекте, подносе захтјев код једног од овлашћених дистрибутера по властитом избору.

Корисници до краја дистрибуције могу куповати регресирано дизел-гориво искључиво код дистрибутера код којег су поднијели захтјев приликом прве куповине.

Спискови одобрених корисника са припадајућим количинама регресираног дизел-горива, као и спискови овлашћених дистрибутера и бензинских пумпи објављени су на званичној интернет страници Министарства.