latinica  ћирилица
16/04/2015 |  16:21 | Аутор: klix.ba

Мостар: Перформанс у спомен на убијене кенијске студенте

Мостарски студенти извели су тачно у 14:07 часова перформанс под називом "147 секунди за Кенију" којим су жељели да скрену пажњу на убиство 147 кенијских студената.
Мостар: Перформанс за убијене кенијске студенте (Фото: Жељко Миличевић) - Фото: klix.ba
Мостар: Перформанс за убијене кенијске студенте (Фото: Жељко Миличевић)Фото: klix.ba

Лежећи непомично на земљи 147 секунди у универзитетском кампусу, мостарски студенти су жељели да скрену пажњу јавности на трагедију и студентске жртве тероризма, сензибилизирају јавност, те покрену на ширу расправу цивилног сектора, јавних институција и академске заједнице о догађају у Кенији и контексту сукоба у којему се трагедија догодила.

По ријечима предсједнице Студентског удружења Јање Марушић, циљ акције је да скрене пажњу јавности на трагедију и да покаже солидарност с породицама жртава.

"Мислим да ми њима овим перформансом ништа конкретно и велико нећемо моћи помоћи. Но, иако смо од њих удаљени километрима, желимо им показати да смо бар у мислима с њима", рекла је Марушићева, додавши да, по њеном мишљењу, јавност о овом догађају није показала довољно сензибилитета.

Убиства у Гариси, граду на граници између Кеније и Сомалије, догодила су се у јутарњим сатима 2. априла, када су тамо, наоружани бомбама и аутоматским пушкама, упали маскирани нападачи милитантне исламистичке групе Ал-Схабаб.