latinica  ћирилица
16/04/2015 |  17:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Јак франак и даље шокира предузећа

Мала и средња предузећа у Швајцарској очекују стагнацију извоза у наредним мјесецима због снажног франка, показује истраживање банке Креди Суис.

Изузев услужне делатности, сектора хемија-фармација и индустрије папира, који рачунају на раст продаје на иностраном тржишту у наредним месецима, већина малих и средњих предузећа изражава песимизам у погледу својих продајних резултата у иностранству, истичу у Креди суису, преноси швајцарски лист 20 минит.

Иако индекс цјелокупног извоза који обрачунава ова банка показује да инострана тражња за швајцарским производима и даље расте, мала и средња предузећа неповољно су оцијенила своје перспективе, због, како се наводи, претрпљеног шока од узлијетања домаће валуте.

 

Тако је индекс извозних перспектива малих и средњих предузећа у најновијем истраживању с краја марта ове године показао вриједност од 46,6 поена, што је најслабији резултат од 2010. године.

У претходом посматрању, на почетку 2015, износио је 65,4 поена.

Свега 29,2 одсто предузећа у овој категорији предвиђа раст продаје на страном тржишту у наредном периоду, док је такав став имало њих 48,6 одсто у претходном истраживању.

Стагнацију извоза очекује 42,5 одсто испитаника, а 28,3 одсто предвиђа пад, према њих 13,4 одсто на почетку године.

Близу 66 одсто анкетираних малих и средњих предузећа оцјењује да је скок вриједности франка имао директан негативни утицај на њихов извоз.

Половина анкетираних сматра да ће морати да снизи своје цијене. Смањење трошкова производње као одговор на новонасталу ситуацију, наводи 47 одсто анкетираних, смањење трошкова рада њих 23 одсто, а 20 одсто малих и средњих предузећа у Швајцарској покушаће да нађе нова тржишта.

Што се тиче регионалне продаје, предузећа која су учествовала у анкети Креди суиса истичу (њих 91 одсто) да имају намеру да наставе извоз на европско тржиште, а главна дестинација остаје Њемачка (за 76 одсто предузећа). Слиједе Француска (56 одсто) и Аустрија (49 одсто). На четвртој позицији налази се Италија (40 одсто).