latinica  ћирилица
16/04/2015 |  17:41 | Аутор: СРНА

Необична камперка на Црквини

У шумарку на брду Црквина, код Требиња, пажњу привлачи импровизовани шатор од најлона у коме кампује педесетједногодишња Кони Кјус, дизајнерка из Канаде, која планира на овом мјесту да купи плац и направи кућу.
Кони Кјус испред инпровизованог шатора - Фото: СРНА
Кони Кјус испред инпровизованог шатораФото: СРНА

Импресионирана овдашњом културом, традицијом и љубазношћу становника, Кони већ три недјеље "станује" под шатором и "ужива у љепотама херцеговачког крша, доброј храни, вину..., а необичним "стајлингом" привлачи пажњу Требињаца.

Иако се до мјеста камповања може доћи само скачући по камењу, Кони каже да се не боји змија ни других гмизаваца, јер је одрасла на једном острву у Канади гдје има пуно таквих животиња и гдје је научила да се бори са њима.

"Црквину сам изабрала јер одавдје могу да видим цијели град и све природне љепоте", каже Кони, док ложи ватру и кува чај од херцеговачких трава.

Она истиче да ће овдје боравити још три недјеље, јер јој прија клима, с обзиром да је одрасла у мјесту гдје је стално "минус", због чега јој је овдје и током ноћи веома пријатно.

"У потпуности сам се организовала. Устанем ујутро, скувам чај, угријем воду и истуширам се па правац у град на ћевапе или бурек које обожавам. Све то залијем хладним пивом", каже Кони.

Након што одигра билијар, обилази требињска брда и аустроугарска утврђења, а ишла је и у Столац и Дубровачко залеђе.

Кони је одушевљена љубазношћу овдашњих људи и истиче да, иако борави у шумарку, никада није имала непријатности нити јој је ишта од ствари нестало.

Посебно јој се допадају, каже, "младићи који су веома лијепи" и напомиње да је већ имала неколико брачних понуда, али да је свима рекла - "не", јер не зна да ли је просе због канадског пасоша или због ње саме.

"Планирам да купим плац на овом мјесту и одмах ћу ићи у катастар да видим да ли је то могуће. Уколико ми дозволе, направићу малу кућу у којој ћу боравити по неколико мјесеци годишње", каже Кони.

Посебно је импресионирана црквом - херцеговачком Грачаницом на Црквини, одакле, како каже, има осјећај да добија снагу и топлоту.

Кони у Канади живи веома пристојно, јер се бави дизајном и уређује унутрашњост кућа чији су власници милијардери, али напомиње да је, упознајући херцеговачку културу и традицију, спознала праве вриједности.