latinica  ћирилица
16/04/2015 |  17:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Скандал Мекдоналдсу гута профит

Највећи свјетски ланац ресторана брзе хране Мекдоналдс очекује у овој години раст губитка у Јапану због серије скандала, пише Волстрит Џурнал.

Оператер Мекдоналдс холдингс Јапан, прогнозира раст нето губитка у овој години на 38 милијарди јена (320 милиона долара) са 21,8 милијарди јена у 2014. години, коју је компанија завршила са губитком први пут за 11 година.

Губитак из пословања у 2015. години ће бити готово четири пута већи него у прошлој години - 25 милијарди јена. Консолидовани приходи ће се вјероватно смањити 10 одсто, на 200 милијарди јена.

Компанија ће затворити 131 ресторан од укупно 3.100 у Јапану и спровешће модернизацију 2.000 објеката у наредне четири године. Јапански Мекдоналдс је претрпио озбиљан пад угледа послије неколико жалби клијената. У Осаки је у пакету с помфритом пронађен људски зуб, у области Фукушима дијете је повријеђено парчетом тврде пластике у чоколадном сладоледу.

Прошле године су клијенти јапанских ресторана Мекдоналдс били незадовољни недостатком помфрита, до чега су довеле несугласице са властима америчких лука. Поред тога сазнало се да кинески снабдјевач пилетином јапанског Мекдоналдса није поштовао безбједносне стандарде.

У јануару ове године продаја Мекдоналдса у Јапану је опала рекордних 38,6 одсто у поређењу са истим мјесецом 2014. године, а у фебруару и марту међугодишњи пад је успорен на 29 одсто. Топ менаџер компаније Роу Имамура се нада обнављању раста продаје у четвртом тромјесечју ове године.

Компанија планира да се врати профиту сљедеће године. Директор компаније Сара Казанова ће изгубити 20 одсто плате у наредних шест мјесеци. Поред тога, према писању Волстрит Џорнала, очекује се пријевремено пензионишање 100 људи из сједишта у Токију.