latinica  ћирилица
16/04/2015 |  18:39 | Аутор: Глас Српске

Дневна зарада од путарине 10.000 КМ

За 30 дана од почетка наплате путарине на аутопуту Бањалука - Градишка,“Аутопутеви РС“ наплатили су око 300.000 КМ, а у овом предузећу тврде и да се знатан број возача вратио на аутопут.
Наплата путарине - Фото: СРНА
Наплата путаринеФото: СРНА

Од 16. марта до 14. априла кроз наплатну станицу “Јакуповци“ прошло је укупно 107.256 возила.

Директор предузећа “Аутопутеви РС“ Душан Топић је рекао да је у протеком периоду задржан дневни приход око 10.000 КМ, како је било и на самом почетку. Казао је да наплата иде по плану и да су задовољни, мада увијек може боље.

- Дневни просјек је између 3.000 и 3.500 возила. Али, већ након мјесец имамо пораст возила, као што смо и очекивали. Од првог дана било је неког одлива возила за око 30 одсто због увођења путарине, али сада се већ 10 до 15 одсто тих возила вратило на наплату. То се примијети и у центру Лакташа, гдје гужва није толико велика као што је била првих дана наплате - нагласио је Топић.

Међутим, истакао је да се то не примијети толико на приходу од наплате, јер се нису вратили камиони и додао да ће се на томе радити, с обзиром на то да је путарина за камионе десет КМ, док је за путничка возила двије КМ. Појаснио је да се размишља о томе да се постави рампа на силаску у Маховљанима, али да је највјероватнија варијанта да ће тај проблем бити ријешен изградњом надвожњака.

- Врло брзо ћемо почети да градимо надвожњак преко магистралног пута, управо на силаску са Маховљанске петље. То је у склопу изградње аутопута од Маховљана према Прњавору и даље до Добоја, тако да ће тај силазак и физички бити затворен за сва возила - рекао је Топић.

Он је појаснио да Маховљанска петља није ни предвиђена за силазак на магистрални пут у Лакташима, већ само као мјесто гдје се спајају два аутопута, односно аутопут Бањалука - Градишка и Бањалука - Добој.

Празници
Душан Топић је истакао да је током протекла два викенда забиљежен скок броја возила, а самим тим и наплате, с обзиром на то да је знатан број људи дошао за празнике.

Нагласио је да је у тим данима дошло и до стоодстотног пораста броја возила и истакао да је у једном дану највише забиљежено 5.800 возила која су прошла поред наплатних кућица.