latinica  ћирилица
16/04/2015 |  18:48 | Аутор: Агенције

Шојгу: Украјина је највећа трагедија "обојених револуција"

Руски министар одбране Сергеј Шојгу у четвртак је оптужио САД и његове савезнике за сукоб у Украјини, рекавши да је порив да се Кијев приближи Западу представљао пријетњу Москви присиливши је на реакцију.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

У говору на годишњој конференцији посвећеној глобалној безбједности, Шојгу је оптужио Вашингтон да тражи свјетску политичку и војну доминацију и поновио стајалиште Москве да је Запад оркестрирао "обојене револуције" како би свргнуо владаре који му се не свиђају, извјештава Ројтерс.

"Украјина је највећа трагедија у ланцу обојених револуција. САД и његови савезници су прекорачили све могуће линије у настојању да Кијев доведу у своју орбиту. То није могло не изазвати нашу реакцију," рекао је Шојгу у Москви.

У осврту на руско анектирање Крима, министар је Запад назвао лицемјерним.

"Они силовити критичари руских акција на Криму сигурно немају морално право да нас оптуже за кршење међународних закона," рекао је Шојгу подсјетивши на војно уплитање Запада у Србији, Ираку и Либији.

Министар је за ситуацију на истоку Украјине оптужио Кијев и његов порив да се интегрише са Западом.

"Колико је још жртава потребно да би се Украјинце који живе на истоку присилило да се осјећају 'Европљанима'?", питао је Шојгу.

.