latinica  ћирилица
16/04/2015 |  19:08 | Аутор: БЕТА

Црква помаже Ципрасу око финансија

Љевичарски премијер Алексис Ципрас покренуће дијалог с моћном Грчком православном црквом која је држави понудила дио богаства за финансирање јавних потреба.
Грчки премијер Алексис Ципрас - Фото: AP
Грчки премијер Алексис ЦипрасФото: AP

Ципрас је први премијер који је, упркос томе што држава и црква у Грчкој нису раздвојене, поднио заклетву на "цивилној" церемонији, пред шефом државе, а не пред поглаваром Цркве, архиепископом. Он је тиме прекинуо законом потврђену традицију да највиши државни званичници полажу вјерску заклетву пред преузимање дужности.

Премијер је, како је рекао, "од срца" захвалио поглавару Грчке православне цркве, аерхиепископу Јеронимосу који је прошле недјеље изјавио да ставља црквена добра држави на распологање да би отплатила јавни дуг.

Јеронимос који има либералне назоре, рекао је да црквена добра могу и без продаје донијети приход користан држави. Ципрас је рекао да ће одмах саставити одбор за договор с Црквом о томе.

Православна црква је највећи појединачни земљопосједник и посједник некретнина у Грчкој, те чак и држава од ње изнајмљује зграде у Атини и другдје за потребе министарстава и разних служби.

Црква посједује хиљаде хектара земљишта и обрадиве земље, шуме и плаже, као и манастире и друге зграде, а вриједност њених некретнина се сматра непроцјењивом.