latinica  ћирилица
16/04/2015 |  19:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Атина: Хиљаде рудара на улицама, сукоби на контрамитингу

Око 4.000 рудара протестовало је данас у Атини због могућих отпуштања, за која страхују да ће услиједити, због противљења љевичарске владе наставку експлоатације у руднику злата на сјеверу Грчке.
Хиљаде рудара на улицама Атине (Фото: Yorgos Karahalis) - Фото: AP
Хиљаде рудара на улицама Атине (Фото: Yorgos Karahalis)Фото: AP

Припадници љевичарских и анархистичких група који су организовали контрамитинг у Атини, сукобили су се са полицијом, која је одговорила сузавцем и шок бомбама, пренио је АП.

На десетине аутобуса превезло је рударе од области Халкидики, око 600 километара сјеверно од Атине, до пријестонице, како би протестовали због одлуке коју је влада предвођена Сиризом донијела прошлог мјесеца, а која се тиче преиспитивања концесије дате оператору рудника, канадској компанији "Елдорадо голд".

Учесници протеста у флоуресцентним зеленим прслуцима, махали су заставама и узвикивали слогане, и приморали полицију да на више сати затвори главне путеве.

Иако је рудник један од највећих страних инвестиционих пројеката у Грчкој данас, влада се противи његовом даљем раду у свјетлу правних питања и оних која се тичу заштите животне средине, везаних за концесију, пренио је АФП.

Данашњи марш рудара, поред зграда министарстава и парламента, један је од највећих протеста радника у Грчкој од како је Сириза преузела власт у јануару.

Пројекат канадске компаније на Халкидикију оштро је подијелио грађане, а у сукобима присталица и противника рудника почетком овог мјесеца, повријеђено је више људи.

Компанија "Елдорадо голд" је 2012. године преузела рудник злата, обећавши да ће за пет година инвестирати милијарду долара.

Становници неких села око рудника Скуријес подржавају ову инвестицију, која је заслужна за отварање око 2.000 радних мјеста.

Други јој се, међутим, оштро противе, наводећи да ће експлоатација руде у шумовитој области, недалеко од популарне туристичке дестинације, планине Атос, имати негативног утицаја на животну средину.

Грчка влада је привремено повукла дозволу за рад кључног постројења за обогаћивање руде и оптужује компанију "Елдорадо голд" да охрабрује протесте.

Геолог "Елдорадо Голда" Димитрис Балас наводи да су радници забринути да ће компанија бити приморана да одустане од инвестиције и напусти Грчку уколико не буде напретка.

Замјеник директора набавки Исмет Али Чоца је саопштио да око 6.000 од 18.000 житеља ове области зависи од рудника, укључујући породице запослених.