latinica  ћирилица
16/04/2015 |  20:05 | Аутор: Б92

Несвјесно улазимо у свјетски рат

У посљедњем интервјуу који је Гинтер Грас дао шанском Ел паису, изразио је забринутост по питању смјера у којем се упутило човјечанство.
Гинтер Грас - Фото: Novosti.rs
Гинтер ГрасФото: Novosti.rs

Њемачки нобеловац Гинтер Грас је у интервјуу за шпански лист Ел паис, за који се испоставило да му је последњи, рекао да има утисак како човјечанство лагано тоне у нови свјетски рат.

“На једној страни имамо Украјину, у којој се ситуација не поправља. У Израелу и Палестини је све горе. Американци су отишли из Ирака и препустили га злочинима ИД-а, а ту је и проблематична ситуација у Сирији“ рекао је Грас.

“Чини ми се да је рат свуда. Ми ризикујемо да ћемо направити исте грешке као прије и да ћемо ући у нови свјетски рат готово несвјесни шта нам се то десило“ додао је.

Грас се на пријетњу ратом надовезао проблемом пренасељености, односно климатским промјенама.

“Имајући у виду потенцијални рат, пренасељеност на Земљи као и драстичне климатске промјене широм планете, све више ми се чини да имамо врло ограничено вријеме за акцију“. закључио је Гинтер Грас.

Како је рекао, човјечанство би требало да препозна да му је вријеме за живот на планети "кратко и коначно" и да ће иза себе можда оставити само нуклеарни отпад.

"Ако неко буде желио да зна шта смо ми урадили, то ће се огледати у нуклеарном отпаду", рекао је Грас.

Грас је рекао да то што предвиђа Трећи свјетски рат није песимистичан поглед на свијет.

"Просто извлачим закључке на основу искуства и грешака које смо правили, а које се лако могу провјерити у историјским записима. Јасно да имам сумње у то да ће се човијек поправити и промијенити. Друго би било да човијек умије да извуче поуке из грешака које је правио", рекао је Грас повлачећи паралелу са новим сукобом Запад - Русија.

Нобеловац каже да је "изгубиљена способност да су разумију грешке начињене послије 1989. године".

"Након распада СССР, распао се Варшавски пакт, али је НАТО наставио да несметано функционише. Није било покушаја да се створи нови безбједносни савез, који би укључио Русију и то су велики промашаји", рекао је Грас.

Добитник Нобелове награде за књижевност Гинтер Грас преминуо је у понедјељак у 87. години живота.