latinica  ћирилица
16/04/2015 |  20:08 | Аутор: СРНА

Црна Гора уводи нову таксу на гориво

Влада Црне Горе одлучила је да уведе накнаду на малопродајну цијену горива од седам центи по литру ради отплате кредита за аутопут Бар-Бољаре и финансирање репрезентативног спорта.

Очекивани приходи по овом основу биће око девет милиона евра на годишњем нивоу, саопштено је из црногорске Владе након данашње сједнице.

Накнада од седам центи по литру утврђена је Уредбом о начину образовања максималних малопродајних цијена нафтних деривата.

У Црној Гори евросупер 98 и 95 коштају 1,24 и 1,2 евра, евродизел 1,08 евра, лож уље за велепродају 1,04 евра, а лож уље за гријање 76 центи.

Максималне малопродајне цијене горива у Црној Гори усклађују се сваког другог понедјељка у зависности од промјене цијена нафтних деривата на међународном тржишту и валутног односа евра и америчког долара.

Влада Црне Горе данас је донијела Приједлог закона о арбитражи којим ће се додатно оснажити кредибилитет Црне Горе као државе у којој се спорови рјешавају у складу са међународно прихваћеним стандардима.

Утврђен је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о парничном поступку с циљем да се грађанима пружи додатна заштита у остваривању њихових права.

Премијер Мило Ђукановић информисао је министре о разговорима које је протекла два дана водио у Бриселу са највишим званичницима ЕУ и НАТО.

Ђукановић је апеловао да сви који разговарају са европским званичницима искористе чињеницу да је у Бриселу препознат евидентни напредак Црне Горе.

Влада је данас донијела и Стратегију за борбу против превара и управљање неправилностима с циљем заштите финансијских интереса ЕУ од 2015. до 2017. године, са пратећим Акционим планом