latinica  ћирилица
16/04/2015 |  20:25 | Аутор: РТС

Руси и Кинези "тренирају" Јапанце

Јапан је дизао своје борбене авионе у ваздух посљедњих годину дана 943 пута – то је само један лет мање од рекорда 1984. године, у вријеме Хладног рата.

Као реаговање на кинеске и руске летјелице које су се приближавале јапанском ваздушном простору, јапански борбени авиони дизали су се учестало, што није виђено још од врхунца Хладног рата.

Авиони су полијетали 943 пута у посљедњих 12 мјесеци, закључно са 31. мартом, што је само за један лет мање од рекорда постављеног 1984. године, пише британски Индепендент.

Авиони су се дизали укупно 464 пута као одговор на кинеске борбене авионе који су се приближавали спорним острвима Сенкаку, која су предмет спора Пекинга и Токија. То је чак 49 пута више него претходне године.

Ниједна кинеска летјелица није, међутим, нарушила јапански ваздушни простор.

За то вријеме, руске активности су углавном биле извиђачке у априлу прошле године, након што је Пјонгјанг лансирао ракете, а Јужна Кореја и САД одржале војне вјежбе.

Прије него што је Кина почела да све више улаже у војску, Јапан је слао авионе у патролу много ријеђе – 2004. свега 141 пут.