latinica  ћирилица
16/04/2015 |  21:13 | Аутор: РТРС

И.Сарајево- Изложба фотографија из Првог свјетског рата (ВИДЕО)

Изложба аутентичних фотографија о српској војсци у Првом свјетском рату отворена је вечерас у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Аутор изложбе Бранислав Станковић и Народни музеј из Шапца приредили су више десетина оригиналних фотографија снимљених током четворогодишње борбе за слободу српског народа.

Ова јединствена изложба носи назив „Немојте нас заборавити“ и до сада је само једном приказана у Србији. Ово је први пут да се приказује у Републици Српској. Аутор Бранислав Станковић указује да је фотографије снимио Ристо Марјановић фотограф који је пратио српску војску од 1914. године па све до краја 1918. кроз битке, велике побједе и страдалништво српског народа од окупаторских сила.

Осим 60 фотографија Ристе Марјановића приказано је и 90 скица Васе Шкичевића са истом тематиком. У припреми и одабиру овог документарног материјала учествовао је Војни музеј из Београда, као и музеји из Шапца и Новог Сада.

Након Источног Сарајева изложба ће бити постављена и у другим градовима РС.

Уз ову јединствену изложбу фотографија и докумената времена одржана је и Васкршња академија уз пригодан музички и сценски програм коју традиционално организују општински одбори Српског просвјетног и културног друштво "Просвјета" из Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе.