latinica  ћирилица
16/04/2015 |  21:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Пораст исламофобије у Француској

У Француској је од почетка 2015. забиљежен шест пута већи број напада чија су мета били муслимани, саопштила је организација за борбу против исламофобије.
Париз - Фото: flickr.com
ПаризФото: flickr.com

Користећи податке министарства унутрашњих послова, "Национална опсерваторија против исламофобије" забиљежила је 222 напада мотивисана исламофобијом, у поређењу са 37 у првом тромјесечју прошле године, пренио је АФП.

Већина тих напада догодила се у јануару, одмах након што је у нападима тројице исламских екстремиста у Паризу убијено 17 људи.

Предсједник Опсерваторије Абдалах Зекри изјавио је да је такав пораст исламофобије у Француској без преседана од како је ова организација основана 2011.

Напади укључују насиље над мушкарцима и женама, међу којима је било и трудница, затим, вандализам и уништавање џамија или пословних објеката које држе муслимани.

"Први пут биљежимо да су гранате бачене или да је пуцано из пиштоља", рекао је Зекри.

Он је истакао да напади на сатирични недјељник "Шарли Ебдо", једну јеврејску продавницу и убиство полицајке, у периоду од 7. до 9. јануара, "ни на који начин не оправдавају овакав пораст мржње и освете према француским муслиманима који нису одговорни нити криви за дјела тероризма".

У Француској је данас постхумно објављена књига, бившег уредника "Шарли Ебдоа", у коме он напада политичаре, медије и исламофобију.

Стефан Шарбоније, познат као Шарб, један је од 12 људи убијених у нападу исламиста на канцеларије сатиричног недјељника у Паризу 7. јануара.

У књизи чији наслов гласи "Писмо преварантима исламофобије који играју игру расиста", аутор критикује оне који користе исламофобију за сопствене циљеве, навео је АФП.