latinica  ћирилица
18/04/2015 |  18:32 | Аутор: СРНА

Демонстранти у Приштини затражили оставку владе

Неколико хиљада присталица опозиционих партија косовских Албанаца данас су на протестима у Приштини тражили смјену косовске владе, неприхватање Заједнице српских општина, утврђивање одговорности чланова уставног суда и смањење цијене струје.
Приштина: Протести - Фото: СРНА
Приштина: ПротестиФото: СРНА

Демонстранти су мирном шетњом од центра града застали испред објекта уставног суда како би зграду полили црном фарбом, јер је то, како су рекли, "црна институција државе Косово".

Демонстранти су испред зграде службе за дистрибуцију електричне енергије /КЕДС/, у присуству јаких снага косовске полиције, у знак незадовољства цијеном струје поломили четири струјомјера.

Учесници протеста незадовољни су и радом Радио-телевизије Косова и њеном приватизацијом.

Послије двочасовне мирне шетње демонстрантима су се на тргу испред косовског парламента обратили организатори протеста - бивши хашки оптуженици Рамуш Харадинај, предсједник Алијансе за будућност Косова, и Фатмир Лимај, лидер партије НИСМА.

Оптужујући косовског министра иностраних послова Хашима Тачија и премијера Ису Мустафу да су вође криминала и да Косово воде у пропаст, Харадинај и Лимај су затражили њихове тренутне оставке.

Уколико не поднесу оставке, поновни протести ће бити одржани за 15 дана, а у наредних пет-шест дана организатори ће, како је најавио Висар Имери из покрета "Самоопредјељење, сачинити захтјеве који ће бити достављени Мустафи и Тачију.

Демонстранти су носили заставе такозване велике Албаније и Косова, а уз пароле "Тачи лопов", "Мустафа криминалац" узвикивали су "ОВК", "Не заједници српских општина - Косово је једна и недјељива држава".

Данашњи протести протекли су уз јаке мјере обезбјеђења, а није било инцидената, за разлику од протеста одржаних у јануару који су прерасли у нереде.