latinica  ћирилица
19/04/2015 |  14:22 | Аутор: РТРС

Доња Градина: Тишина се најгласније чује у Јасеновцу (ФОТО и ВИДЕО)

Слобода је најскупља ријеч у српском језику, рекао је предсједник Републике Српске на Спомен- подручју Доња Градина гдје је служен парастос и помен невино страдалим жртвама логора Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.
У Спомен-подручју Доња Градина служен је парастос и помен свим страдалим жртвама логора Јасеновац - Фото: СРНА
У Спомен-подручју Доња Градина служен је парастос и помен свим страдалим жртвама логора ЈасеновацФото: СРНА

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас у Доњој Градини да Срби никоме не пријете осветом, али да неће ни заборавити овај усташки злочин, нити о њему ћутати.

Додик је, у обраћању на обиљежавању Дана сјећања на жртве усташког злочина -геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина, истакао да се данас достојанствено обиљежава 70 година од пробоја логораша из логора смрти и система логора Јасеновац, у којем је убијено више од 700.000 људи, од којих највише Срба.

"Ово је мјесто туге које никада не може бити заборављено, јер овакав злочин који се десио овдје није никада виђен", истакао је Додик.

Додик је рекао да је Доња Градина мјесто велике туге, лелека, плача и јаука, које не смије никада нестати из наших душа и које се не смије заборавити.

Тишина се најгласније чује у Јасеновцу, поручио је премијер Србије Александар Вучић.

Вучић је рекао да је Доња Градина српски Јад Вашем и мјесто највећег страдања, али и постојања српског народа.

"Овде су нас скупљали да нас униште, овде ћемо се скупљати док постојимо да живимо и да им никада више не дозволимо да нас убијају", рекао је српски премијер.

Вучић је нагласио потребу да српски народ памти и да на млађе генерације преноси истину о злочину у Јасеновцу, али и чињеницу да не смије да дозволи да га понижавају бројем жртава.

"Сукобе 90-тих година прошлог века немогуће је разумети без схватања речи Јасеновац, дубине бола и патње српског народа и његовог колективног страха од коначног истребљења западно од реке Дрине", рекао је Вучић.

Премијер Србије Александар Вучић (Фото: СРНА)

Парастосу на гробном пољу Кошуте служио је Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем.

 Осим предсједника Српске и премијера Србије присуствовали су бројни званичници; изасланик предсједника Србије, многи званичници Српске и Србије,предсједник Предсједништва БиХ Младен Иванић,  делегације јеврејских асоцијација, представници Рома, СУБНОР-а, удружења одбрамбено-отаџбинског рата, чланови дипломатског кора и други званичници.

Из  Доње Градине упућене су и молитве у помен страдалим јеврејским и ромским жртвама.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта оцијенио је да је Дан сјећања на жртве  у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина који се данас обиљежава прилика да Срби признају да нису довољно учинили да се огромна жртва српског народа заштити од заборава.

Он сматра да је управо такав однос условио да Срби нису били у могућности да утичу на међународну јавност да боље схвати узроке грађанског рата на територији бивше Југославије деведесетих година прошлог вијека у ком је српски народ опет био највећи страдалник, саопштено је из Коалиције.

Управо стога, Линта снажно подржава иницијативу за подизање меморијалног центра српским жртвама геноцида у 20. вијеку по узору на Јад Вашем у Јерусалиму.

"Тако би Србија на званичан начин одала спомен својим жртвама и престала бити једна од ријетких земаља у Европи која нема свој меморијални центар", навео је Линта.

Градоначелник израелског града Модина Хаим Бивас поручио је данас у Доњој Градини да је вјечна обавеза подсјећати на жртве холокауста у свијету и геноцида у логору Јасеновац.
Бивас је на комеморативном скупу у Доњој Градини рекао да је јеврејски и српски народ задесио холокауст и геноцид, што је трагедија која није без преседана у историји ова два народа.

"Наша обавеза је да заувијек памтимо страшне злочине који су се овдје догодили", рекао је Бивас.

Шеф Представништва Републике Српске у Израелу Арие Ливне поручио је да је Спомен-подручје Доња Градина потребно младима да би запамтили шта се десило њиховим прецима у логору Јасеновац.

"Нажалост, нисмо довољно урадили толико година након Другог свјетског рата. Пробудили смо се тек посљедњих неколико година и увидјели колика је важност да будуће генерације учимо о томе шта се овдје догодило", рекао је Ливне новинарима у Доњој Градини, гдје је присуствовао обиљежавању Дана сјећања на јасеновачке жртве.

Он је истакао да се српски и јеврејски народ у Доњој Градини заједно сјећају прошлости, која је била страшна како за ова два народа, тако и за све антифашисте.

Ливне је упозорио да се фашизам у посљедње вријеме враћа у Европу као десница или у неким другим облицима.

Ове године обиљежава се 70 година од пробоја логораша из комплекса усташких концентрационих логора у Јасеновцу.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

ЗВАНИЧНИЦИ ПОЛОЖИЛИ ВИЈЕНЦЕ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Србије Александар Вучић заједно су положили вијенце на Гробном пољу "Тополе" у Спомен-подручју Доња Градина.

 

Вијенце су положили и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, као и делегације Владе Републике Српке, Вијећа народа Републике Српске и Параламентарне скупштине БиХ.

На Гробном пољу "Тополе" које се састоји од 41 масове гробице, вијенце су положили и изасланик предсједника Србије Оливер Антић, потпредсједник Скупштине Србије Игор Бечић, као и делегације преживјелих јасеновачких логораша Србије и логораша Другог свјетског рата из Републике Српске.

Вијенце су положиле и делегације Државе Израел, генерални конзул Србије у Републици Српској Владимир Николић, те амбасадори у БиХ Србије Станимир Вукићевић, Руске Федерације Петар Иванцов, Велике Британије Најџел Кејси, САД Морин Елизабет Кормак, те представници амбасада Румуније, Мађарске, Словачке и Холандије, као и отправници послова амбасада Италије, Француске и Црне Горе у БиХ.

Вијенце су положили и представници Мисије ОЕБС-а, те Канцеларије ОХР-а и Канцеларије ЕУ у Бањалуци.

На Гробном пољу "Тополе" вијенце су положили представници Србије, Хрватске и Црне Горе, делегација града Модина из Израела и града Бањалука, те општине Козарска Дубица.

Заједнички вијенац положиле су делегације Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, СУБНОР-а, Савеза логораша Републике Српске, те Савеза организација и удружења ратних војних инвалида Републике Српске.

Вијенце је положила и делегације Оружаних снага /ОС/ БиХ и Трећег пјешадијског Република Српска пука ОС БиХ, Јевреја из БиХ и Рома из Српске и Србије, као и бројне друге делегације и појединци.

Сјећање на жртве у Јасеновцу...
Фото: СРНА

Сјећање на жртве у Јасеновцу...
Фото: СРНА

Сјећање на жртве у Јасеновцу...
Фото: СРНА

Сјећање на жртве у Јасеновцу...
Фото: СРНА

Сјећање на жртве у Јасеновцу...
Фото: СРНА

Сјећање на жртве у Јасеновцу...
Фото: СРНА

Сјећање на жртве у Јасеновцу...
Фото: СРНА

Сјећање на жртве у Јасеновцу...
Фото: СРНА