latinica  ћирилица
21/04/2015 |  08:37 | Аутор: СРНА

Ухапшено шест особа због ратног злочина у Бужиму (ВИДЕО)

Припадници Сипе рано јутрос су, због ратног злочина почињеног на подручју Бужима, ухапсили Зијада Нанића /52/, Есада Куделића /49/, Сенада Салкића /48/, Самира Исаковића /44/ и Хасана Мустафића /61/, сви из Бужима, и Неџада Бапића /40/ из Босанске Крупе.

Ова лица су ухапшена према налогу Тужилаштва БиХ због ратног злочина почињеног на подручју Бужима у периоду од новембра 1994. до августа 1995. године, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Зијад Нанић, у својству помоћника команданта за безбједност 505. бужимске бригаде и Есад Куделић, у својству командира вода Војне полиције у Команди 505. бригаде, остали у својству војних полицајаца, терете се да су живота лишили осам заробљених припадника Војске Републике Српске, једног припадника Народне одбране Аутономне покрајине Западна Босна /НО АПЗБ/ и три цивила симпатизера НО АПЗБ у затвору у коме су незаконито држани цивили и ратни заробљеници који су били изложени мучењима, силовањима и нечовјечном поступању.

Ова лица су под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичена су да су на подручју Цазина, Велике Кладуше и Бужима, у сукобу између припадника 5. корпуса такозване Армије БиХ са припадницима НО АПЗБ и ВРС, у импровизованом затвору формираном у Команди 505. бужимске бригаде, 5. корпуса Армије РБиХ, која је била смјештена у бившем хотелу "Радоч" у мјесту Радочу, општина Бужим извршила ратни злочин.

Осумњичени ће у законском року бити предати поступајућем тужиоцу, који ће их испитати и након тога одлучити о подношењу приједлога за одређивање мјере притвора или мјера забране.