latinica  ћирилица
21/04/2015 |  08:46 | Аутор: СРНА

Брисел да прати примјер Канбере о мигрантима

Аустралијски премијер Тони Абот, чија је Влада увела оштре мјере за заустављање прилива бродова са мигрантима, рекао је да би ЕУ требало да прати примјер Канбере.

Према оштрим регулативама које је увела Аустралија, војни бродови пресрећу пловила са потенцијалним азилантима и враћају их одакле су кренули, углавном у Индонезију, или пронађене на палуби шаљу у центре за обраду на пацифичким острвима Папуа Нова Гвинеја и Науру.

"Били смо у сличној ситуацији када је више стотина, ако не и више хиљада људи, гинуло покушавајући да дођу до обала. Једини начин да се тај ужасни проблем заустави, а тиме и смртни случајеви, јесте да се зауставе бродови", рекао је Абот.

Он је истакао да је то разлог због којег је неопходно да европске земље усвоје оштру политику којом ће бити окончано кријумчарење људи широм Средоземног мора.

Министри спољних и унутрашњих послова чланица ЕУ подржали су синоћ на заједничком састанку у Луксембургу план од 10 тачака о хитном дјеловању као одговор на драматичну ситуацију у Средоземном мору, гдје је на стотине миграната настрадало у покушају да дођу до Европе.

Дипломатски извори наводе да план ЕУ предвиђа повећање средстава агенције Фронтекс, односно удвостручавање средстава за операције праћења и спасавања на мору.