latinica  ћирилица
21/04/2015 |  09:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачка јавност неће споразум са Америком

Владе европских земаља морају да ураде више на одбрани споразума о слободној трговини између Европске уније и Сједињених Држава, каже Сесилија Малстром.

Ријеч је о контроверзном споразуму који се сусрео са озбиљним критикама у кључним европским државама, посебно Њемачкој.

"Чланице Европске уније морају учинити више, јер то није мој пројекат, то није мој споразум о Трансатланском трговинском и инвестиционом парнерству", изјавила је европска комесарка за трговину Сесилија Малмстром за француску новинску агенцију Франс прес.

Изјава Малстромове услиједила је само два дана након што је на десетине хиљада демонстраната изашло на улице европских градова, противећи се том споразуму, који је, како тврде, пројекат америчких мултинационалних компанија и похлепног пословног лобија.

"Није само на мени да га прогурам, то није мој пројекат, ја радим дан и ноћ, већ је на земљама чланицама, њиховим владама, министрима и парламентима да направе допринос", поручила је Малмстромова.

Ако дође до његовог закључивања, то ће бити највећи трговински споразум који је икада потписан, јер ће повезати око 60 одсто глобалног бруто домаћег производа и то на тржишту од 850 милиона потрошача, стварајући коридор слободне трговине од Хаваја до Литваније.

Отпор јавности према Трансатлантском трговниском и инвестиционом партнерству је посебно јак у Њемачкој, дјелимично због растућег анти-америчког расположења, подстакнутог открићем о прислушкивању њемачких власти од стране америчких обавјештајаца, као и страховања од дигиталне доминације фирми попут "Гугла", пренио је Ројтерс.

Најновије анкете показују да 43 одсто Нијемаца сматра да би споразум ТИП био лош за њихову земљу, према 26 одсто који тај договор виде као позитиван.