latinica  ћирилица
21/04/2015 |  09:41 | Аутор: ФЕНА

Иванић: Отвара се нова перспектива

Након седам година потпуне блокаде и паузе на европском путу, БиХ данашњим активирањем Споразума о стабилизацији и придруживању поново се отварају перспективе.
Младен Иванић - Фото: СРНА
Младен ИванићФото: СРНА

Таквог је мишљења предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, који је уочи важне одлуке ЕУ, рекао да је то прва конкретна награда након што су Предсједништво БиХ, а потом и Парламент БиХ усвојили Изјаву о путу БиХ ка ЕУ.

"То показује да је БиХ присутна у Европи, јер након седам година потпуног безнађа отвара се нова перспектива. То се видјело и на састанку 20 министара спољних послова, Федерике Могерини и Јоханеса Хана са мном и с министром Игором Црнатком. Тако велики интерес одавно није забиљежен и мислим да је то прилика коју овог пута требамо максимално искористи", рекао је Иванић.

Према његовим ријечима, обавезе које сада стоје пред институцијама БиХ огледају се у потреби да се дефинише програм економских реформи с једне стране као наша обавеза, а с друге стране мотивација коју власти требају да имају за улазак у реформе, а то је нека врста награде ако свој посао добро проведемо.

'"То је фаза коју треба завршити до љета и очекује се да у томе кључну улогу имају предсједаваћи Савета министара и ентитетски премијери и да они заједно с Европском комисијом и међународним финансијким институцијама договоре програм. Ја сам данас инсистирао да је истински мотив потреба да се подрже буџети ентитета, јер су они у озбиљним тешкоћама и финансијска подршка била би снажан мотив да се сви укључе у провођење тих реформи. Обавеза нас кључних политичких личности које нећемо учествовати у формирању програма реформи је да обезбиједимо ту подршку. Након тога треба дефинисати механизам координације и тиме се испуњавају услови да се може аплицирати за кандидатски статус. Од нас ће зависити када ће то бити", рекао је Иванић.