latinica  ћирилица
21/04/2015 |  09:44 | Аутор: СРНА

Лукић: Одбрани ускраћено унакрсно испитивање свједока

Судско вијеће Хашког трибунала у предмету против генерала Ратка Младића не дозвољава одбрани да унакрсно испита свједоке, тврди адвокат Бранко Лукић, члан тима одбране бившег команданта Главног штаба Војске Републике Српске.
Ратко Младић - Фото: архив
Ратко МладићФото: архив

Лукић је истакао да тим поступком судско вијеће Хашког трибунала прави преседан, те да судије у предмету против генерала Младића мијењају правила у току суђења.

"Ово веће је неколико пута покушало да промени правила која су важила у предмету тужилаштва, на штету одбране. Али, ми смо се бунили и до сада смо успевали да се одбранимо од таквих намера", рекао је Лукић за "Глас Српске".

Он појашњава да је према правилу "92бис" предвиђена могућност да неке изјаве буду унесене без унакрсног испитивања, али да о томе одлучује Вијеће.

"Тражили смо да унакрсно испитамо сваког сведока тужилаштва, али у сваком појединачном случају суд је одбио такав наш захтев. Више од 100 таквих изјава уведено је на њиховој страни и ниједном нам није дозвољено да унакрсно испитамо таквог сведока", навео је Лукић.

Он је напоменуо да у другим предметима таква пракса није постојала.

Према његовим ријечима, за свједоке које одбрана жели да уведе по правилу "92тер", по коме је предвиђено унакрсно испитивање, тужилаштво се изјашњава да за њих уопште нема питања.

Лукић је рекао да се често дешавало да се правило брзо мијења у случају кад одбрана постигне успјех и користи неко правило у своју корист.

Он је нагласио да је одбрана на великом губитку због тога што јој није дозвољено унакрсно испитивање свједока, те истакао да су њиховом клијенту нарушена људска права.