latinica  ћирилица
21/04/2015 |  09:50 | Аутор: СРНА

Линта: Китаровићева позива на кршење права мањина

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта оцијенио је да изјава хрватског предсједника Колинде Грабар Китаровић, како форсирање ћирилице у Вуковару отвара старе ране Хрватима у том граду, представља позив на кршење Закона о правима мањина.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта истиче да том изјавом Китаровићева позива на кршење уставног Закона о правима националних мањина из 2002. године који гарантује слободну употребу српског језика и ћирилице у Вуковару и још 22 локалне самоуправе, гдје је учешће Срба преко 33 одсто у укупном становништву.

Спровођење уставног закона дио је европских обавеза Хрватске, јер је за отварање преговора о Поглављу 23 "Правосуђе и људска права" јуна 2010. године Влада морала да изради акциони план за спровођење тог документа.

"Осим тога, Колинда Грабар Китаровић игнорише чињеницу да до почетка рата у Вуковару није било убистава Хрвата, али јесте Срба и да Хрватска и даље не признаје српске жртве", истакао је Линта.

Он је подсјетио Китаровићеву да је Градско вијеће Вуковара јула 2009. године донијело Статут града Вуковара којим је уведена слободна употреба српског језика и ћирилице у том граду.

За усвајање тог статута гласали су, осим одборника Самосталне демократске српске странке, и одборници Хрватске демократске заједнице и Хрватске странке права.

"Поставља се питање како ХДЗ-у и хрватским бранитељима 2009. и 2010. године није сметала ћирлилица у Вуковару, а почела је да им смета након 1. јула 2013. године када је Хрватска примљена у чланство ЕУ? Одговор је веома јасан. ХДЗ никад није одустао од програма етничког чишћења Срба", закључује Линта у писаној изјави.