latinica  ћирилица
21/04/2015 |  10:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Кина и САД диктирају цијену нафте

Цијене нафте су током данашњег трговања у Азији пале, у вријеме када трговци процјењују нове монетарне стимулације у Кини и висок ниво залиха нафте у САД.

Америчка "лака" нафта за испоруку у мају појефтинила је на Њујоршкој берзи четири цента на 56,34 долара, док је нафта типа "брент" за мајску испоруку у Лондону појефтинила 11 центи на 63,34 долара, преноси агенција Франс прес.

"Тржиште нафте креће се у два смијера, уз стимулације у Кини и велике залихе у САД", рекао је за Франс прес стратег сиднејске фирме ЦМЦ маркетс Мајкл Мекарти.

Народна банка Кине је у недјељу, други пут у посљедња два мјесеца, снизила стопу обавезне резерве за банке, што ће ослободити додатна ликвидна средства друге највеће свјетске привреде за подстицање кредитирања и хватање у коштац са успореним привредним растом.

Упркос прошлонедјељном извјештају о смањењу производња нафте из шкриљаца у САД, америчке залихе нафте веома су високе и то брине инвеститоре, наводи Мекарти. Америчко Министарство енергетике је прошле недјеље саопштило да је производња нафте смањена за 20.000 барела на 9,38 милиона барела дневно у недјељи закључно са 10. априлом.

Нафта је од јуна прошле до јануара ове године изгубила више од 50 одсто вриједности у свјетлу превелике понуде и слабе тражње.